Cathy Berx: “Oosterweelwerf moet niet worden stilgelegd”

Cathy Berx, gouverneur van Antwerpen gaat niet akkoord met CD&V-voorzitter Joachim Coens dat de Oosterweelwerken moeten worden stilgelegd. Haar mening sluit daarmee aan op die van N-VA-voorzitter Bart De Wever en de CD&V-afdeling van Antwerpen.

Waarom is dit belangrijk?

De Oosterweelwerken slepen al een tijd aan en zullen pas klaar zijn tegen 2030, in tegenstelling tot het geschatte jaar 2025. De vraag is nu of ze door de PFOS-vervuiling nog langer zullen aanslepen.

De provinciegouverneur van Antwerpen vindt niet dat de Oosterweelwerken volledig moeten worden stilgelegd tot er meer duidelijkheid is over de PFOS-vervuiling. Dat is een tegenreactie op het voorstel van Coens, de voorzitter van CD&V. Eerder deze week kreeg hij dezelfde tegenreactie van zowel Burgemeester Bart De Wever en de Antwerpse CD&V-afdeling.

Giftige grond ongebruikt

Berx zegt vandaag dat de werf stilleggen niet nodig is, omdat er al niet meer gewerkt wordt op de grond die het meest vervuild is. Naar eigen zeggen wacht ze nog op een expertenrapport dat in juli uitkomt. Bovendien zou Latnis, het bedrijf dat de Oosterweelwerken leidt, een goed beeld hebben van waar de PFOS-concentraties het hoogst zijn. Tenslotte laat de werf geen PFOS vrij: ‘niet via de lucht, het water of via grondverzet.’

De Wever zei dit weekend dat het ‘het stilleggen van het grootste mobiliteits-, leefbaarheids-, klimaat- en gezondheidsproject van deze eeuw een dramatische vergissing zou zijn voor milieu en volksgezondheid, zoals ook toxicologen en actiegroepen beaamden.’

CD&V-Antwerpen ging daarmee akkoord en benadrukte dit weekend dat de vervuilde gronden op dit moment al niet meer gebruikt worden.

Berx, die van 2004 tot 2008 ondervoorzitter van CD&V was, zei maandagochtend op Radio 1 dat Coens naar een beperkte stillegging verwees. 

Onderzoekscommissie

Binnenkort komt er een onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling. Het Vlaams Parlement start dat onderzoek ergens deze week. (lb)

Meer