Cateringreus Compass schrapt 550 jobs

De cateraar Compass Group Belgilux wil 550 jobs schrappen als gevolg van de coronacrisis. Het bedrijf vreest dat een kwart van de activiteit voor lange tijd verloren is.

Compass Group Belgilux heeft tijdens een buitengewone ondernemingsraad de intentie aangekondigd om in de komende maanden 550 banen te schrappen. Het bedrijf is actief in de sector van food services: het bereidt maaltijden voor bedrijfsrestaurants, scholen en de zorgsector, en is ook actief in de evenementcatering.

De gevolgen van de uitbraak van het coronavirus, met de sluiting van restaurants, afgelasting van evenementen, het afstandsonderwijs en de inzet op telewerk hebben een blijvende impact op de activiteiten in België, zegt het bedrijf, dat tot de Britse groep Compass behoort.

Blijvende schade

Door de crisis zijn de activiteiten teruggevallen op amper 25 procent van het normale niveau. Volledig herstel zit er niet in. Het bedrijf verwacht pas tegen het najaar van 2021 een terugkeer naar ongeveer 75 procent van een normale omzet. De krimp met 550 jobs op een totaal van ongeveer 2.000 personeelsleden ligt in die lijn.

Managing director Bart Matthijs: ‘Ondanks de maatregelen die we namen worden we nog steeds geconfronteerd met structurele verliezen. De regelingen voor tijdelijke en economische werkloosheid verlichten enigszins de druk, maar heel wat vaste kosten blijven doorlopen. Kostenposten waar momenteel te weinig inkomsten tegenover staan.’

‘Het is onvermijdelijk geworden om meer structurele maatregelen te nemen om de onderneming financieel gezond te houden’, klinkt het nog.

Wet-Renault

Matthijs: ‘Met de aankondiging van dit herstructureringsplan starten we de procedure Wet-Renault op. De komende dagen en weken plegen we heel intensief overleg met onze sociale partners en zullen we alles in het werk stellen om deze herstructurering op de meest sociaal aanvaardbare wijze uit te voeren.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20