40 jaar cel voor moordenaars van Maltese onderzoeksjournaliste

Vrijdag werden twee broers veroordeeld in het onderzoek naar de moord op de Maltese onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia. Zij kwam in 2017 om het leven bij een bomaanslag. Het duo krijgt elk veertig jaar celstraf, een derde verdachte werd eerder al veroordeeld tot vijftien jaar.

Waarom is dit belangrijk?

Daphne Caruana Galizia stond bekend als één van Malta's beste onderzoeksjournalisten, en kreeg de bijnaam "one-woman Wikileaks". Caruana Galizia voerde onderzoek naar onder meer corruptie in het land en de link tussen de gokindustrie en georganiseerde misdaadbendes.

Ontkend, dan bekend

Het veroordeelde duo heet George en Alfred Degiorgio, respectievelijk 59 en 57 jaar. Ze werden in december 2017, twee maanden na de moord, gearresteerd en beschuldigd van moord. In eerste instantie ontkenden ze vrijdag achter de moord te zitten, maar uiteindelijk bekenden ze. George Degiorgio had al in juli bekend dat hij iets met de moord te maken had. In een interview voor een misdaadpodcast zei hij het volgende:

Als ik meer geweten had over het slachtoffer zou ik 10 miljoen euro gevraagd hebben om de klus te klaren. Geen 150.000. Voor mij was het gewoon business. Ja, business as usual. Natuurlijk spijt het me.

George Degiorgio over de moord op Daphne Caruana Galizia

Het openbaar ministerie van Malta voerde aan dat de broers Degiorgio, geholpen door Vince Muscat, de bom fabriceerden en onder de auto van de onderzoeksjournaliste aanbrachten. George bracht die tot ontploffing met een gsm-toestel vanop een bootje op het water. Zijn broer Alfred en Muscat keken van dichterbij toe. Muscat werd eerder al veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord, nadat hij vorig jaar uit de biecht klapte over zijn rol.

Overheid betrokken?

Naast het drietal staan nog vier andere verdachten terecht voor de moord, waaronder de Maltese zakenman Yorgen Fenech. Die zou de opdrachtgever zijn voor de moord. Fenech is aandeelhouder van een groot elektriciteitsbedrijf, 17 Black. Acht maanden voor haar dood schreef Caruana Galizia over dit bedrijf, en legde ze bloot dat Fenech er banden op nahield met Keith Schembri, de kabinetschef van toenmalig premier Joseph Muscat en met Konrad Mizzi, destijds minister van Energie.

Fenech werd aan de zaak gelinkt door bekentenissen van een Maltese taxichaffeur, Melvin Theuma, die beweerde de tussenpersoon te zijn geweest tussen de zakenman en de broers Degiorgio. In ruil voor zijn bekentenissen werd Theuma gratie verleend.

Ten tijde van haar dood onderzocht de journaliste een groot datalek binnen het bedrijf. Ook vond ze bewijs dat Fenech 2 miljoen dollar had betaald aan twee postbusbedrijven in Panama. Die waren in handen van Schembri of Mizzi. Ook Egrant, een bedrijf in Panama dat op naam stond van Muscat’s vrouw Michelle, was betrokken bij de zaak. De zaak leidde uiteindelijk in 2020, na grote protesten, tot het opstappen van Muscat als premier.

Een onafhankelijk onderzoek geeft de Maltese overheid de schuld voor de moord. Er wordt verwezen naar “een cultuur van straffeloosheid” onder het premierschap van Muscat. Dat Caruana Galizia de schandalen van de overheid zelf blootlegde, zorgde ervoor dat complottheorieën opdoken over de rol van de overheid. “Degenen die de moord hebben gepland en uitgevoerd, wisten dat zij beschermd zouden worden door degenen die er belang bij hadden de journaliste het zwijgen op te leggen”, schrijft het rapport. Bewijs over de betrokkenheid van de regering levert het niet.

(wb)

Meer