Carmignac: “Duitsland staat aan de vooravond van een nieuw economisch tijdperk”

Carmignac: “Duitsland staat aan de vooravond van een nieuw economisch tijdperk”
Carl Court/Getty Images

Key takeaways

  • De Duitse en Amerikaanse aandelenmarkten hebben opmerkelijk vergelijkbare prestaties laten zien, met een gemiddeld jaarlijks rendement van 9 procent in de afgelopen zeven decennia.
  • Het Duitse Wirtschaftswunder zorgde voor een stijging van de Duitse aandelenprestaties van 1950 tot 1970, terwijl de Amerikaanse markten perioden van dominantie kenden na de oliecrisis van 1973.
  • Duitse aandelen hebben het de afgelopen drie jaar goed gedaan, dankzij technologie (SAP), financiële sectoren (Allianz, Munich Re), Siemens Energy die uitblinkt in de energiesector, en industriële bedrijven zoals Rheinmetall die energienadelen overwinnen.

In de afgelopen zeven decennia hebben de Duitse en Amerikaanse aandelenmarkten opmerkelijk vergelijkbare prestaties laten zien, met een gemiddeld jaarlijks rendement van 9 procent. Hoewel de bestemmingen op één lijn liggen, zijn de reizen soms verschillend geweest.

Van 1950 tot 1970 zorgde het Duitse Wirtschaftswunder (“economisch wonder”), gevoed door steun van het Marshallplan, voor een sterke stijging van de Duitse aandelenkoersen. Op dezelfde manier leidden de investeringen na de hereniging en de Solidarpakt in Oost-Duitsland tot aanzienlijk hogere DAX-rendementen in vergelijking met de S&P 500. De Amerikaanse markten kenden echter perioden van dominantie na de oliecrisis van 1973 tot de piek van de internetzeepbel in 2000 en opnieuw vanaf de financiële crisis van 2008 tot 2024, grotendeels gedreven door technologische suprematie.

Recente prestaties

Verrassend genoeg hebben Duitse en Amerikaanse aandelen de afgelopen drie jaar even goed gepresteerd. Terwijl de impact van de “Magnificent Seven” techbedrijven op de Amerikaanse markt bekend is, zijn de drijvende krachten achter de prestaties van Duitsland misschien minder bekend. In een uitdagende economische omgeving, gekenmerkt door hoge grondstofprijzen, floreerde Duitse technologie (SAP), samen met financiële sectoren vertegenwoordigd door verzekeraars zoals Allianz en Munich Re. Siemens Energy blonk uit in de energiesector, en sommige industriële bedrijven, zoals Rheinmetall, overwonnen energienadelen om beter te presteren dan toonaangevende Amerikaanse techaandelen.

Opleving van Duitse economie in zicht?

Vooruitkijkend kan de opleving van Duitsland doorgaan of zelfs versnellen. Expansieve defensie- en infrastructuurbestedingsplannen (Zeitenwende 2.0), die qua omvang zelfs het Marshallplan overtreffen, hebben het potentieel om de Duitse groei weer aan te wakkeren zoals we die de afgelopen tijd niet hebben gezien. Tegelijkertijd zouden vragen over de levensduur van het Amerikaanse exceptionalisme kapitaalstromen kunnen verleggen van de VS naar andere markten. Deze verschuiving in de internationale financiële dynamiek zou Duitse en Europese aandelen in staat kunnen stellen om hun volledige potentieel te realiseren via hogere waarderingen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00