Na de EU en VS verhoogt ook Canada de importtarieven voor elektrische wagens uit China

Na de EU en VS verhoogt ook Canada de importtarieven voor elektrische wagens uit China
Het Chinese automerk Xpeng – (Photo by WANG Zhao / AFP) (Photo by WANG ZHAO/AFP via Getty Images)

Canada gaat de importtarieven voor elektrische wagens die geproduceerd worden in China fors verhogen. Het Noord-Amerikaanse land treedt daarmee in de voetsporen van de Verenigde Staten (VS) en Europese Unie (EU).

In het nieuws: Canada heft al een invoerbelasting van 6,1 procent op in China geproduceerde wagens die naar het land komen. Dat tarief stijgt vanaf 1 oktober tot maar liefst 100 procent, meldt de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

  • Net zoals de EU en VS is Canada van oordeel dat de Chinese wagenproducenten dankzij oneerlijke overheidssubsidies een concurrentievoordeel hebben tegenover de binnenlandse fabrikanten. “De tarieven zijn van toepassing op alle elektrische auto’s die vanuit China worden verscheept, inclusief die van Tesla”, aldus een Canadese regeringsfunctionaris.
    • Ook de Verenigde Staten heffen een invoerheffing van 100 procent op elektrische wagens die in het Aziatische land worden gefabriceerd.
    • De EU hanteert verschillende tarieven. Bedrijven die meewerken aan een onderzoek waarin de EU de Chinese subsidies onder de loep neemt, krijgen een lager tarief dan de wagenfabrikanten die dat weigeren. De Europese Commissie heeft bij de start van de zomervakantie voorlopige importbelastingen geïntroduceerd. Die gelden voor vier maanden. Intussen ligt er een voorstel voor definitieve tarieven op tafel. Voor merken die meewerken aan het Europese onderzoek bedraagt de extra heffing 21 procent. Merken die dat weigeren, zien die oplopen tot 37,6 procent. Dat is bijvoorbeeld het geval voor SAIC.
    • “Wat hier belangrijk aan is, is dat we dit doen in afstemming en parallel met andere economieën over de hele wereld”, zei de Canadese premier Justin Trudeau.
  • Het Noord-Amerikaanse land gaat vanaf 15 oktober ook een belasting van 25 procent heffen op staal en aluminium uit China. Volgens de Canadian Steel Producers Association is China de op twee na grootste invoerder van staal in Canada.
  • “De nieuwe maatregelen zijn bedoeld om een gelijk speelveld te creëren. De extra importtarieven moeten onze producenten van elektrische wagens, staal en aluminium helpen om zowel in eigen land als wereldwijd te concurreren”, klinkt het.
  • Canada zal de nieuwe importtaksen na een jaar evalueren. Het land kan dan beslissen om de fiscale maatregelen te verlengen of verder te verstrengen.

China kant zich tegen de extra invoerrechten elektrische wagens

Reactie: Zoals verwacht, reageert China niet tevreden op de extra belastingen.

  • Een woordvoerder van de Chinese ambassade in Canada laat in een persmededeling weten dat China resoluut tegen de importtaksen is. “Dergelijke ingrepen zijn in strijd met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO)”, klinkt het. “Bovendien zal dit funeste gevolgen hebben voor de handelsrelatie tussen onze twee landen.” Hij voegt eraan toe dat China de nodige maatregelen zal nemen om zijn bedrijven te beschermen.
    • Zo heeft Peking eerder deze maand al gereageerd op de Europese importtaksen op Chinese elektrische wagens. De Chinese overheid onderzoekt nu Europa zich schuldig maakt aan concurrentievervalsing in de zuivelsector.
    • Als uit dat onderzoek blijkt dat de EU effectief haar eigen zuivelproducenten een concurrentievoordeel geeft via subsidies, kan China extra importheffingen invoeren. Europa is hier alvast niet blij mee en roept op tot een hervatting van de dialoog en samenwerking in handelskwesties.
  • “Ik wil benadrukken dat de snelle ontwikkeling van de Chinese EV-industrie het resultaat is van voortdurende technologische innovatie, een goed uitgebouwde industriële en toeleveringsketen en volwaardige concurrentie op de markt,” gaat de woordvoerder verder, eraan toevoegend dat de Chinese EV-industrie niet afhankelijk is van overheidssubsidies.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.