Een Origineel en Goedkoop cadeau (tip) voor je mama of papa!

 

 

Waarschijnlijk is de reden dat we allemaal zo in de war zijn tegen het einde van het jaar, als de feestdagen weer voor de deur staan, en je weer eindeloos en ongeremd vaak de meest domme dingen koopt om op die manier je liefde voor een ander uit te kunnen drukken. Maar niet alleen tijdens de eindejaarsfeesten, ook ter ere van verjaardagen en jubilea, kun je zowel intens genieten als je behoorlijk gefrustreerd voelen bij het kopen van passende geschenken. In het bijzonder als het geschenken zijn die je voor je ouders aan wilt schaffen.

schermafbeelding-2016-10-05-om-11-04-22In de meeste winkels zijn namelijk volop ideeën aanwezig voor cadeaus die bestemd zijn voor kinderen en jonge mensen, terwijl voor de wat oudere personen het aanbod plotseling geslonken lijkt te zijn tot een absoluut minimum. Een cadeau kopen voor je ouders is dan ook een bijzonder moeilijke klus en wel om de volgende redenen;

 • de meeste oudere mensen hebben immers vaak voldoende financiële mogelijkheden om alle dingen te kopen die ze maar willen en op welk moment ze dat graag willen,
 • geschenken, maar ook eigen aankopen, uit het verleden worden door de meeste ouders bewaard en kunnen zelfs de bergruimte in hun woning aardig belasten. In sommige huizen puilen dergelijke zaken dan ook bijna uit alle aanwezige hoeken en gaten omdat er gewoonweg te weinig ruimte is om alles ordelijk op te slaan,
 • door de veroudering zijn verder de fysieke of geestelijke vermogens van je ouders afgenomen. Dit heeft tot gevolg dat je ouders niet zo snel blij gemaakt kunnen worden met de nieuwste technische snufjes en gadgets. Vaak is het voor hen namelijk gewoon te moeilijk om deze ingewikkelde nieuwigheden te leren bedienen en actief te gebruiken.
 • bij veel mensen ontbreekt het gewoon aan de fantasie en het inlevingsvermogen om hun ouders een passend cadeau te geven. Het contact met hun ouders is dan vaak wat verwaterd zodat ze zich niet goed in kunnen beelden wat er in hun leven gaande is en waar ze zich prettig bij voelen. Een geschikt cadeau kopen, is in dat geval één van de moeilijkste taken die je je maar kunt bedenken. Je bent waarschijnlijk gewoon nog te jong om je te kunnen bedenken wat oudere mensen allemaal bezighoudt en waar hun interesses liggen.
 • verder is het vaak ook een kwestie van smaak: je ouders houden waarschijnlijk van een totaal andere stijl, dan die mensen van jou generatie kunnen waarderen. Je ouders zijn immers in een andere tijd opgegroeid en hebben om die reden ook andere stijlen weten te waarderen.

De meeste ouders begrijpen echter maar al te goed hoe lastig het voor hun kinderen moet zijn om een geschikt cadeau voor hen te vinden. In een heleboel gevallen zijn ze juist het meest in hun nopjes met de eenvoudigste cadeaus die hun kinderen hen hebben gegeven. Dit hoeft overigens geen cadeau te zijn dat een kind in een winkel heeft gekocht, maar kan even goed een zelfgemaakt geschenk zijn. Denk maar eens aan de ruwe asbakken die hun kind met de hand heeft gemaakt en aar eigen inzicht heeft beschilderd in diens schooltijd. Dit geldt echter ook voor de foto’s die zij kregen naar aanleiding van een speciaal moment in het leven van hen, of hun kinderen. Steeds als ouders dit soort geschenken weer ter hand nemen, zullen hun gedachten bijna automatisch afdwalen naar tijden van saamhorigheid en liefde. Dit zijn immers de eenvoudige, in de regel zelfs goedkope, cadeaus die het meest duidelijk de liefde en de waardering van hun kinderen laten blijken.

Een gigantisch cadeau voor ouders van een volwassen kind

Een gigantisch cadeau wil niet per definitie zeggen dat het ook een duur of een omvangrijk geschenk dient te zijn dat je aan je ouders geeft. Een aantal cadeaus vertegenwoordigt immers van zichzelf al een enorme emotionele waarde die nauwelijks in geld is uit te drukken. Je kunt hierbij onder andere denken aan:

Een persoonlijke brief van een kind of kleinkind

Een brief die door een kind, of kleinkind, met de hand is geschreven en die oprecht op is gesteld, zal het nodig goed doen als geschenk voor een (groot)ouder. Naarmate de tijd verstrijkt, zal een dergelijke brief zelfs meer gekoesterde gaan worden. Grammaticale- en spelfouten worden hierbij al snel naar de achtergrond geschoven en spelen doorgaans geen rol bij de waarde die de brief vertegenwoordigt. De ontvanger zal de brief waarderen om de inhoud en de liefdevolle bedoeling van de schrijver, in plaats van de indeling en de opmaak van kritiekpunten te voorzien. De welgemeende brief zal immers een herinnering tot leven wekken van tijden die werden gedeeld door ouder en kind. De inhoud van een dergelijke brief zal uitdrukking geven aan de mate van plezier die er gevoeld werd. Voor je ouders zal de brief een blijk van dank zijn voor de herinnering die zij je hebben kunnen bezorgen en die je nog altijd bij je draagt.

Door een brief aan je ouders te schrijven, kun je je waardering aan hen laten zien voor de lessen die ze je geleerd hebben, de offers die er door hen werden gemaakt om jou het beste te kunnen geven en de dromen die ze hadden voor jou zul je altijd in gedachten en in je hart bij je blijven dragen. Geen enkel kind is te oud om een ​​ouder een oprechte brief te schrijven en evenmin zal een kleinkind te jong zijn om te zeggen dat hij, of zij erg veel van een grootouder houdt.

Een speciale herinnering

Ouders zullen van tijd tot tijd van hun kind foto’s krijgen als geschenk. Maar steeds weer zijn dit soort cadeaus uniek en herbergen ze een bijzondere herinnering aan een ander moment in hun leven en dat van hun kind. Door zo nu en dan foto’s als geschenk te krijgen, bouwen ouders een soort tastbare tijdlijn op vanaf de kindertijd tot de volwassenheid van hun kinderen. De meeste foto’s zullen tijdelijk een prominente plaats in huis krijgen, maar voor de rest van het leven van je ouders een dierbaar moment terug laten keren in hun herinnering.

Op het moment dat je ouders naar de ingelijste foto’s van jou, en/of je eventuele kinderen, kijken, dan zullen ze zich de keren herinneren dat er naar hen op werd gekeken en ze hun kinderen nog aan de hand namen. De woorden en de herinneringen aan liefde zullen wellicht op een stuk goedkoop papier zijn aangebracht, maar dat is vast en zeker bedachtzaam gebeurd zodat ze veranderden in één van de meest aangename geschenken die je ouders ooit hebben ontvangen.

Familiefoto’s, -boeken en -films

In de loop van de jaren worden er door de meeste families honderden foto’s van familieleden van alle leeftijden verzameld, samen met allerlei opnamen van verjaardagen, vakanties, reizen en activiteiten op school. Stuk voor stuk een vertegenwoordiger van een belangrijke gelegenheid. Verder zijn er, verspreid in diverse fotoalbums, dozen en kasten, afbeeldingen te vinden van oude vrienden en buren die je al jaren niet meer hebt gezien. Voor je ouders horen bij deze foto’s namen en data die niet zijn geregistreerd en bij gebrek aan deze organisatie is er een chaos ontstaan van uiteenlopende mensen en gebeurtenissen ergens in het leven van je ouders.

Het gevolg van het ongeorganiseerde leven van je ouders is dat er geen verband meer zichtbaar is tussen de personen en gebeurtenissen uit een ver verleden. In de meeste gevallen is de chaos zelfs zo groot dat er verwarring ontstaat. Daarnaast zal de hoeveelheid foto’s je ouders vaak belemmeren om de foto’s ter hand te nemen en weer eens goed te bekijken. Een mooie manier om je ouder te helpen om hun herinneringen weer levend te maken, is door orde aan te brengen in de ontstane chaos. Je kunt dit doen door:

 • een fotoboek van de familie samen te stellen. Dit kun je vandaag de dag steeds vaker snel en gemakkelijk online doen op speciale websites. Op deze websites kun je in een paar muisklikken foto’s ordenen en organiseren. Je kunt dit onder andere doen door een tijdlijn te maken, een speciale gebeurtenis als thema te gebruiken of speciale personen in een boek in het zonnetje te zetten. Een fotoboek zal op die manier direct een bijzonder familiestuk worden dat keer op keer weer bekeken zal worden.
 • een gedigitaliseerde familievideo kan worden gemaakt van één of meerdere oude filmpjes die in het verleden gemaakt zijn in Kodak 8mm of Super8 film. Vandaag de dag kun je deze filmpjes om (laten) zetten naar een digitaal formaat. Indien je dit wenst kun je de film zelfs bewerken met behulp van gratis te downloaden videosoftware. Aan de film kan tevens een persoonlijk verhaal en passende muziek toe worden gevoegd. De kijkervaring van je ouders zal hierdoor alleen maar beter worden op het moment dat ze met weemoed terugkijken naar de goede tijden en gebeurtenissen die zij samen met hun kinderen doormaakten.
 • Een uniek aandenken kan extra persoonlijk worden gemaakt door bijvoorbeeld een foto van een bepaalde gebeurtenis op een speciale manier te laten bewerken. Zo kun je onder andere foto’s op canvas of glas af laten beelden, maar ook een persoonlijke foto laten afdrukken op serviesgoed, een kussen of andere gebruiksvoorwerpen. Je ouders zullen een dergelijk persoonlijk cadeau niet alleen elke dag kunnen bewonderen, maar er ook daadwerkelijk gebruik van kunnen maken.

Samen met familie een fijne tijd hebben

Voor veel ouders is niets mooiers dan een heerlijke tijd hebben samen met hun kinderen, en hun eventuele partners en kleinkinderen. Helaas is tegenwoordig voor steeds meer kinderen slechts een beperkte tijd beschikbaar die ze door kunnen brengen met hun ouders. In de regel hebben ze namelijk niet alleen een eigen leven, met een eigen gezin, maar ook een drukke baan en allerlei sociale verplichtingen.

In een aantal gevallen zal ook de afstand tussen ouders en hun kind ervoor zorgen dat de tijd die ze samen door kunnen brengen beperkt is. Bovendien worden bezoekjes en uitstapjes vaak op de lange baan geschoven met de gedachten dat er nog voldoende tijd zal kom en om samen met ouders een leuke tijd door te brengen. Te veel kinderen worden dan ook met de beste bedoelingen van de wereld ‘s ochtends wakker en nemen zich voor om iets leuks met hun ouders te gaan ondernemen. Vaak worden deze plannen echter als snel gedwarsboomd door allerlei andere verplichtingen en voordat je het goed en wel beseft kan het wel eens te laat zijn: je ouders kunnen dan niets meer met je ondernemen omdat ze daar fysiek of mentaal niet meer toe in staat zijn, of in het meest erge geval zijn overleden. De volgende gelegenheden worden niet aangegrepen als ideaal moment om met familie samen te zijn:

 • Familievakanties kunnen zowel een weekend, een midweek of zelfs langer duren. De duur van een familievakantie is feitelijk ondergeschikt aan de kwaliteit van het samenzijn met de mensen die je dierbaar zijn, zoals je ouders. Het is immers een perfecte manier om samen p[ een aangename manier wat tijd door te brengen. Iedereen zal zich wellicht de lange autoritten uit zijn, of haar, jeugd herinneren tijdens reizen met hun ouders en het gedwongen samenzijn. Deze, aanvankelijk negatieve, herinnering zal zich in de loop van de tijd echter om weten te vormen tot een liefdevol aandenken aan vervlogen tijden. Een bijkomend voordeel van het delen van een vakantie met jee ouders is dat je, als je zelf oude bent van één of meerdere kinderen, altijd een betrouwbare oppas bij je hebt voor die avonden dat je samen met je partner romantisch samen wilt zijn.
 • Terugkeren naar de oorsprong komt er steeds minder vaak van. Zeker in tijden dat het leven steeds mobieler wordt en mensen dikwijls honderden kilometers van de plaats wonen waar ze geboren en opgegroeid zijn. Samen met je ouders terugkeren naar hun, en/of jou, oorsprong ben je een enorm leuke tijd bezorgen. Je ouders kunnen je belangrijke plaatsen uit hun, of jou, leven laten zien. Je ouders kunnen je interessante verhalen vertellen over vervlogen tijden en de mensen die zij kenden. Een dergelijke trip zal zeker onvergetelijk zijn voor zowel jou als je ouders. Op een ontspannen manier leer je immers meer over de oorsprong van je ouders en dus ook die van jezelf.
 • Reünies en speciale gelegenheden kunnen familieleden die ver van elkaar wonen weer nader tot elkaar brengen. Bovendien helpen dit soort gelegenheden bij het voorkomen van het verwateren van de banden tussen broers, zussen, ooms, tantes, neven en nichten, maar met de rest van de familie. De kans om deze banden weer aan te halen wordt dan ook vaak door zowel jonge als wat oudere familieleden van harte toegejuicht. Om die reden zullen gelegenheden zoals bruiloften, diploma-uitreikingen en jubilea voor je ouders een uitstekende manier zijn om weer samen te komen met mensen die voor een belangrijk deel een gemeenschappelijk verleden hebben. Door je ouders op een trip naar familieleden die je slechts zelden ziet te begeleiden, zul je net zoveel van de reis kunnen genieten als je ouders dat doen. Bovendien is het samenzijn met je ouders erg waardevol en niet in geld uit te drukken.

Technologisch bijstand

Vandaag de dag heeft de technologie een ware vlucht genomen en beweeg zich dan ook razendsnel voort. In het bijzonder voor mensen die met pensioen zijn gegaan en die zich niet meer verplicht voelen om zich vertrouwd te maken met de nieuwste gadgets of nieuwigheden. Niets is echter meer frustrerend voor een ​​ouder persoon dan wanneer een ​​DVD-speler niet geprogrammeerd kan worden of er problemen ontstaan als een wekker ingesteld moet worden. Dit geldt ook voor je ouders die tijdens hun leven al de overgang van de diaprojector naar de personal computer door hebben gemaakt, evenals die van de zwart-wit televisie met slechts enkele zenders naar de gigantische smarttelevisies waarop honderden zenders bekeken kunnen worden.

De tijd zal uiteindelijk iedereen inhalen waardoor het leren van nieuwe processen, of het begrijpen van ingewikkelde instructies, steeds lastiger wordt. Tegelijkertijd kan de technologie er ook juist voor zorgen dat het leven van je ouders een stuk aangenamer en eenvoudiger wordt. Je ouders hebben dan in de regel wel een beetje hulp van je nodig en zien je hulp dan ook zeker als een waar geschenk. Denk maar eens aan de keren dat je een elektronisch apparaat voor je ouders hebt geprogrammeerd.

Bijna elk elektronisch apparaat vereist namelijk meestal wel enige programmering voordat het in gebruikgenomen kan worden. Zo zal een mobiele telefoon bijvoorbeeld eerst verbonden moeten worden met een het netwerk van de provider, zal er software op een computer gezet dienen te worden en de televisie op de juiste manier verbonden moeten worden met het kabelnetwerk. Zelfs een medisch alarmsysteem of een simpel woningalarm kunnen vaak niet door je ouders zelf worden geïnstalleerd en in werking worden gesteld. Ook steek je zo nu en dan maar een paar minuten tijd in het installeren van nieuwe apparaten en gadgets voor je ouders, ze zullen dit zeker zien als een cadeautje omdat ze dan deze apparaten kunnen gaan gebruiken. Uiteraard zul je ook de nodige uitleg dienen te geven zodat je ouders ook zelf in staat zijn het apparaat te bedienen en de meeste voordelen van de nieuwe technologie ook kunnen benutten.

Sociale netwerken

Op het moment dat mensen ouder worden, worden ze vaak minder mobiel, zullen ze dikwijls beperkt zijn en zal hun wereld in veel gevallen niet verder reiken dan hun woning en de directe omgeving. Een goedkope, minimaal ingestelde tablet die toegang heeft tot het internet, een gebruikt of nieuw exemplaar, kan de wereld van je ouders vaak enorm vergroten. Een e0mailaccount en eventueel een registratie bij een social mediawebsite zoals Facebook kunnen de interesse van je ouders eveneens aanwakkeren en hen de mogelijkheid bieden om in contact te blijven met familie en vrienden, waar en wanneer ze dat zouden willen.

Het downloaden van allerlei applicaties, of het configureren van de hardware, kan soms echter wat lastig zijn voor een ouder. Gelukkig kunnen de meeste volwassen- of tienerkinderen dit in de regel wel in orde maken en soms zelfs de meest ingewikkelde handleidingen volgen. Zo nu en dan je ouders helpen met dit soort zaken, is een mooie gelegenheid om met hen in contact te blijven en tevens gerustgesteld worden dat ze niet vereenzamen.

Conclusie

Veel jonge mensen realiseren zich niet hoeveel een ouder van hen houdt. Dit zal in de regel pas veranderen als ze wat ouder worden en eventueel zelf kinderen hebben gekregen. Ook zullen ze dan gaan beseffen dat elk cadeau dat ze aan hun ouders hebben gegeven, gewaardeerd is ongeacht de prijs en het formaat van het geschenk. Je ouders weten maar al te goed dat materiële zaken geen oneindige levensduur hebben, terwijl de liefde die ze van hun kind ontvangen wel voor eeuwig en altijd zal blijven duren. Het beste cadeau dat je ooit aan je ouders kunt geven is dan ook alle liefde voor hen die je in je hart bij je draagt. Hoewel dit voor je gevoel wellicht wat afgezaagd en goedkoop zal lijken, zullen je je ouders over het algemeen hier het meeste plezier mee doen.

Veel ouders zullen hun kinderen dan ook vaak als antwoord geven, op de vraag welk cadeau ze graag zouden ontvangen, dat ze niets speciaals in gedachten hebben. Je aanwezigheid zal voor hen immers van een onschatbare waarde zijn en daar kan geen enkel cadeau tegenop. Dit wil echter niet zeggen dat je ouders een geschenk dat je voor hen hebt gekocht niet zullen waarderen, maar het zal altijd van een geringere waarde zijn dan de liefde en aandacht die ze krijgen van hun kind(eren). Om die reden zijn de grootste geschenken voor hen dan ook niet tastbaar. De momenten van samenzijn worden immers dierbare herinneringen die nog jaren gekoesterd worden, terwijl een cadeau waarschijnlijk na verloop van tijd ten prooi kan vallen aan waardevermindering. Met bovenstaande informatie in gedachten zal het de volgende keer, dat je een cadeau voor je ouders moet bedenken, hopelijk wat minder lastig en/of ingewikkeld worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20