De Chinese techreus ByteDance boekte vorig jaar een recordwinst van 25 miljard dollar. Dat is een stijging van 79 procent tegenover het jaar 2021.
ByteDance boekt recordwinst en haalt Chinese techreuzen Alibaba en Tencent voor het eerst in

Waarom is dit belangrijk?
De voorbije jaren heeft socialmedia-app TikTok de wereld in sneltempo veroverd. In 2023 waren maandelijks meer dan een miljard mensen wereldwijd actief op de app. Maar de voorbije jaren komt TikTok steeds meer onder vuur te liggen in het Westen. De angst bestaat immers dat moederbedrijf ByteDance gebruikersgegevens kan doorspelen aan de Chinese overheid.In het nieuws: ByteDance kon vorig jaar een brutobedrijfswinst (ebidta) van 25 miljard dollar optekenen, omgerekend zo’n 23 miljard euro. Dat berichtte Financial Times op basis van informatie van twee mensen met kennis van de zaak.
- De omzet zou in 2022 85 miljard dollar bedragen. Dat is een stijging van meer dan 30 procent tegenover het jaar 2021. Als de cijfers blijken te kloppen, is de omzet op vier jaar tijd vervijfvoudigd.
- Wat vooral opvalt, is dat slechts 15 miljard afkomstig is van de internationale tak van het bedrijf, die onder andere TikTok beheert. De resterende 70 miljard is afkomstig uit China, waar ByteDance onder andere TikToks zusterapp Douyin aanbiedt.
- ByteDance zou, als de cijfers bevestigd zouden worden, zijn Chinese techrivalen Tencent en Alibaba voor het eerst voorbijsteken. De ebitda van die twee bedroeg respectievelijk 23,9 en 22,5 miljard dollar in 2022.
Einde van de groei in zicht?
Opgemerkt: Ondanks de goede cijfers hebben westerse overheden ByteDance steeds meer in het vizier.
- Vorige maand besloot de Belgische Nationale Veiligheidsraad bijvoorbeeld dat overheidsfunctionarissen de app niet meer mochten gebruiken op hun werktelefoons. Ook andere westerse landen, waaronder Nederland, Groot-Brittannië en Australië namen dit jaar al gelijkaardige maatregelen.
- Ook in de Verenigde Staten (VS) ligt TikTok onder vuur. Shou Zi Chew, de Singaporese CEO van het bedrijf, werd in maart zelfs verhoord door leden van het Amerikaanse Congres. Zij maken zich onder andere zorgen dat gegevens van gebruikers in handen van de Chinese overheid terecht kunnen komen.
- De Amerikaanse overheid overweegt om de app volledig uit het land te weren, ook bij particuliere gebruikers. De Amerikaanse leiding van TikTok onderzoekt om die reden of het mogelijk is om af te splitsen van ByteDance. De Chinese overheid zei eind maart alvast zich “krachtig” te verzetten tegen het plan.
(fjc)