Burgeroorlog in Soedan zorgt voor alarmerende nevensituaties: “Uitbraak van ziektes is gevaarlijk”

De burgeroorlog in Soedan duurt voort, ondanks het staakt-het-vuren. Door de aanhoudende gevechten in de hoofdstad Khartoem worden de gevolgen voor de gevangenissen en gezondheid steeds groter. Business AM sprak met Harry Verhoeven, professor internationale politiek en internationale relaties aan de Columbia University, over de chaos in het land.


Beluister hier het volledige interview met professor Verhoeven:


De essentie: De impact van de burgeroorlog in Soedan wordt alleen maar groter. Doordat cipiers de gevangenis niet meer kunnen bereiken, zijn gevangenen ontsnapt. In de inname van een laboratorium schuilt nieuw gevaar: uitbraken van ziektes moeten vermeden worden.

  • Verhoeven: “Voor cipiers is het heel moeilijk om bij de gevangenissen te raken. En dan is het geen verrassing dat een aantal mensen met heel wat financiële mogelijkheden en politieke invloed daarvan gebruikmaakt, om zo de gevangenis te verlaten. Hetgeen gebeurd is met Ahmed Haroun, een voorname politicus en militaire leider van het vorige regime. Hij werd door het Internationaal Strafhof in Den Haag verzocht om voor de rechtbank te verschijnen, maar hij en een aantal medestanders konden ontsnappen.”
  • “Officieel is er een staakt-het-vuren, maar dat wordt slechts op bepaalde plaatsen gerespecteerd. Het is voor beide kampen nuttig om dat tenminste formeel te hebben, omdat dat goodwill naar partners onderlijnt. Anderzijds geeft het hen ook even de tijd om te bevoorraden, nieuwe wapens en munitie naar het front te brengen en een aantal van hun manschappen te laten rusten.”
  • Het National Public Health Laboratory in Khartoem is ingenomen. De professor ziet een potentieel gevaar: “Daar worden stalen van een aantal gevaarlijke biologische en chemische materialen bewaard. (…) Als daar een lek is of als daar een brand uitbreekt of een onveilige behandeling van materialen gebeurt, dan moeten we daar zeer voorzichtig mee zijn. Dit zou tot een besmetting kunnen leiden. Het grootste deel van het volksgezondheidssysteem is in elkaar gezakt. Als er een uitbraak van cholera of mazelen gebeurt, dan is dat een hele gevaarlijke situatie.” (as)
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.