Mogelijk zou de Seine over drie jaar bij de Olympische Spelen in Parijs voor zwemwedstrijden kunnen worden ingezet. Dat heeft Anne Hidalgo, burgemeester van de Franse hoofdstad, gezegd. Hidalgo denkt daarbij aan proeven zoals de triatlon en de tien kilometer vrije slag.
Er zijn echter heel wat bedenkingen bij de overwegingen van de Parijse burgemeester, die verder zegt te hopen dat de bevolking van de stad over enkele jaren in de Seine zal kunnen zwemmen.
Decreet
Vooralsnog heeft 70 procent van de Franse bevolking een negatieve perceptie over de Seine. Amper 12 procent zou bereid zijn om in de rivier te zwemmen. Dat blijkt uit een studie van het bureau Ifop dat begin deze zomer werd gehouden.
Het project Digital Water City, gefinancierd door de Europese Unie, hoopt die trend echter te kunnen keren. Het initiatief streeft naar een verbetering van de waterkwaliteit, waardoor het baden in de Seine geen gezondheidsrisico meer zou vormen.
Bijna honderd jaar geleden werd het zwemmen in de Seine in Parijs door een decreet verboden. De aanwezigheid van talrijke bacteriën – zoals bijvoorbeeld enterokokken – werd immers gelinkt met diarree, misselijkheid, gastro-enteritis en infecties van de urinewegen.
Ook knaagdieren, vooral ratten, vormen een risico. Urine van de dieren kan immers leptospirose op de mens overdragen. “De ziekte is meestal goedaardig, maar bij 5 procent tot 20 procent van de patiënten kan een infectie leiden tot nierfalen en zelfs de dood”, waarschuwt het Institut Pasteur.
“De meeste stedelijke vervuiling wordt weliswaar in zuiveringsinstallaties behandeld, maar toch worden er nog altijd lozingen met E.coli-bacteriën gemeld”, benadrukt Gabrielle Bouleau, onderzoekster aan het Institut National de Recherche pour l’Agriculture, l’Alimentation et l’Environnement (Inrae).
“Dit betekent dat het water, ondanks een algehele verbetering van de kwaliteit van de Seine, nog steeds vervuild is.”
Transport
Volgens de vereniging La Seine En Partage ligt het gevaar echter elders. “Een rivier is een levend element”, wordt er aangevoerd. “De Seine heeft een hydrologische kracht en een bepaalde temperatuur. Daardoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.”
“Er moet in eerste plaats aan de veiligheid van de mens worden gedacht.” De vereniging suggereerde dat andere rivieren – zoals de Oise of de Marne – meer geschikt zouden zijn om een Olympisch bekken te creëren.
Experts ontwikkelen een mobiele applicatie die het mogelijk maakt om de waterkwaliteit in realtime te monitoren. maar naast de vervuiling en infrastructuur zijn er volgens diverse organisaties nog een aantal andere knelpunten die de Seine voor zwemactiviteiten weinig geschikt maken.
“Er moet ook rekening worden gehouden met het watertransport”, merkt La Seine en Partage op. “De Seine vormt een belangrijke route voor het transport van goederen, maar is bovendien ook toeristisch bijzonder belangrijk. De toeristenboten ontvangen jaarlijks zeven miljoen passagiers.”
“Parijs is voor het passagiersvervoer de meest toonaangevende haven de wereld. Dat is wellicht moeilijk te combineren met Olympische zwemwedstrijden.”
(bzg)