Voor het eerst in de geschiedenis heeft Londen een moslim tot burgemeester verkozen. De socialistische kandidaat Sadiq Khan (op de foto links naast zijn echtgenote Saadiya tijdens zijn inhuldigingsplechtigheid) haalde het vrijdag overtuigend van zijn conservatieve tegenstander Zac Goldsmith.
Levend bewijs dat integratie mogelijk is
De Spaanse krant La Vanguardia ziet in de verkiezing van Sadiq Khan – een moslim die opgroeide in de arbeiderswijk Tooting – het bewijs van een veranderende samenleving:
‘Het feit dat Khan het haalde van de conservatieve Goldsmith, zoon van een joodse bankiersfamilie, die zijn opleiding volgde aan het elitaire Eton College, bewijst dat de sociale achtergrond van een individu steeds minder belangrijk wordt. […] ‘Ik wil dat alle Londenaars dezelfde kansen krijgen die de stad mij en mijn familie gaven,‘ zei de nieuwe burgemeester. Een van de belangrijkste bekommernissen in EU-landen is dat jonge moslims zich om sociale en economische redenen gemarginaliseerd voelen en daarom kwetsbaar zijn voor de lokroep van fundamentalisme en terrorisme. Sadiq Khan is het levende bewijs dat integratie wel degelijk mogelijk is. Uitstekend nieuws.”
Allesbehalve het bewijs van moslimintegratie
Khans overwinning is alles behalve het bewijs van moslimintegratie, schrijft Jacek Dziedzina in de Poolse krant Gość Niedzielny:
‘Europees en Brits links verheugen zich dat ze Sadiq Khan nu kunnen aanwijzen als het vermeende bewijs dat de islam in een democratische samenleving kan worden geïntegreerd. Met andere woorden: dat de islam beschaafd kan worden gemaakt… Doch Khan is niet de typische vertegenwoordiger van de islamitische samenleving. Hij belijdt de islam op een zeer gematigde wijze. Een aantal Londense imams hebben trouwens al een fatwa tegen hem uitgevaardigd omdat hij het homo-huwelijk aanvaardt. Sadiq Khan is zeker een Brit – net als de miljoenen andere mensen van buitenlandse origine in het land. Maar zijn overwinning is het logische gevolg van de socio-culturele veranderingen die de voorbije decennia in Groot-Brittannië hebben plaatsgevonden.’
Opbouwende standpunten haalden het van paniekzaaierij
De Oostenrijkse Der Standard verheugt zich vooral over het feit dat niet Goldsmith het haalde en ziet daarin een teken van hoop:
‘Zijn rivaal, de conservatieve politicus Zac Goldsmith legde zijn focus op een escalerend scenario voor Europa: zijn campagne stond bol van bangmakerij en persoonlijke aanvallen. Hij verloor. Het doet deugd vast te stellen dat in Engeland opbouwende standpunten het nog van paniekzaaierij halen. Velen vieren nu de overwinning van Khan als die van een moslim die burgemeester kon worden. Anderen vinden die focus ongepast. En ook zij hebben gelijk – in 2016 zou de godsdienst of de afkomst van een burgemeester er niet meer mogen toe doen. Maar in een tijdperk waarin men varkensoren naar moskeeën gooit, kan het geen kwaad een aantal zaken eens op scherp te stellen.’
[media-credit name=”NIKLAS HALLE/ AFP” align=”alignleft” width=”1024″][/media-credit]