Bulgarije op weg naar zevende algemene verkiezingen in drie jaar te midden van aanhoudende politieke instabiliteit


Key takeaways

  • Kiezersmoeheid en ontgoocheling in het politieke systeem zullen waarschijnlijk resulteren in een lage opkomst.
  • In een gefragmenteerd parlement zouden populistische en pro-Russische groeperingen wel eens sterker vertegenwoordigd kunnen zijn, met Vazrazhdane als op één na grootste partij.
  • Bulgarije’s voortdurende strijd tegen corruptie zal doorgaan, gehinderd door een rechterlijke macht die politieke belangen dient.

De Bulgaren gaan zondag voor de zevende keer in iets meer dan drie jaar naar de stembus. Deze herhaalde stemcyclus weerspiegelt de aanhoudende politieke instabiliteit die het land in zijn greep houdt. Politieke analisten voorspellen dat deze laatste verkiezingen waarschijnlijk een afspiegeling zullen zijn van eerdere uitslagen, met geen duidelijke winnaar en voortdurende versplintering binnen het parlement.

Slechts twee van de zes verkiezingen sinds 2021 resulteerden in de vorming van een regering. Beide vielen vervolgens uiteen door mislukte pogingen van politici om beleid en hervormingen door te voeren. De verkiezingen van juni leverden geen duidelijke winnaar op, waardoor zeven politieke partijen in een verdeeld parlement geen coalitie konden vormen.

Analisten voorspellen lage opkomst

Analisten suggereren dat kiezersmoeheid en ontgoocheling over het politieke systeem waarschijnlijk zullen resulteren in een lage opkomst. In dit gefragmenteerde parlement zouden populistische en pro-Russische groeperingen wel eens sterker vertegenwoordigd kunnen zijn. Er is bezorgdheid geuit over de integriteit van de stemming. Stoyana Georgieva, een vooraanstaand analist, wees op de waarschijnlijkheid van een recordlage opkomst in combinatie met een groot aantal stemmen dat onder dwang is uitgebracht.

Georgieva suggereerde dat Vazrazhdane, de belangrijkste pro-Russische partij van Bulgarije, wel eens de op één na grootste politieke kracht in het parlement zou kunnen worden. Deze extreemrechtse, ultranationalistische en populistische partij pleit voor het opheffen van de sancties tegen Rusland, het stopzetten van de steun aan Oekraïne en het houden van een referendum over het NAVO-lidmaatschap van Bulgarije.

De voortdurende strijd van het land tegen corruptie

Sinds 2020 kampt Bulgarije, een Balkanland met 6,7 miljoen inwoners, met politieke instabiliteit. Dit probleem ontstond door landelijke demonstraties tegen corrupte politici die oligarchen de macht over staatsinstellingen gaven. Het land, een van de armste en meest corrupte in de Europese Unie, wordt geconfronteerd met een voortdurende strijd tegen corruptie, gehinderd door een rechterlijke macht die er alom van wordt beschuldigd politieke belangen te dienen.

Georgieva toonde zich sceptisch over het vermogen van het volgende parlement om een algemeen aanvaardbaar compromis te sluiten. Ze suggereerde dat een eventuele regering waarschijnlijk een “compromis op het randje van het minste kwaad” zou zijn, gezien de precaire positie van Bulgarije te midden van regionale conflicten zoals de oorlog in Oekraïne en het Midden-Oosten. Ze identificeerde drie hoofdblokken binnen de Bulgaarse politiek: kleptocratische partijen geleid door GERB, partijen die streven naar rechtvaardigheid en liberale democratie, en openlijk pro-Poetin groepen.

Veranderingen in het politieke landschap

Georgieva gelooft dat er na deze verkiezingen waarschijnlijk een coalitieregering gevormd zal worden tussen democratische krachten en kleptocratische partijen, die beide een pro-Europees en pro-Oekraïne standpunt innemen. Hoewel het patroon van recente verkiezingen vergelijkbare uitkomsten suggereert, brengt deze verkiezing veranderingen in het politieke landschap. Twee gevestigde partijen – de Socialisten en de Beweging voor Rechten en Vrijheden – zijn aanzienlijk verzwakt door interne conflicten.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.