België, Nederland, Duitsland en Luxemburg hebben een akkoord getekend waardoor buitenlandse werknemers kunnen thuiswerken zonder dat de werkgever moet inzitten met buitenlandse RSZ. De bestaande regeling wordt uitgebreid. Frédéric Hespel van Acerta vertelde aan Business AM hoe het werkt.
Beluister hier het volledige interview met Frédéric Hespel:
De essentie: Dit systeem maakt het vooral voor de werkgever makkelijker. Frankrijk doet voorlopig niet mee, en valt nog onder het oude systeem. Ook voor Belgische werknemers verandert er niets.
- Hespel: “Na de coronacrisis waren werkgevers en werknemers aan het nadenken hoe ze telewerk konden bestendigen op een langere termijn, zonder dat werkgevers hier noodzakelijkerwijze geconfronteerd werden met soms buitensporige verplichtingen naar buitenlandse sociale zekerheidsstelsels toe. Dit akkoord komt aan die vraag tegemoet, waardoor werkgevers niet ineens buitenlandse sociale bijdragen moeten betalen op bezoldiging die zij betalen aan werknemers die nu graag meer dan een dag per week buiten België willen werken.”
- “Belgische bedrijven kunnen dit akkoord inroepen, maar het vereist een specifieke actie. Als werkgever moet je het voordeel gaan vragen door, in het land waar de werkgever gevestigd is, een specifiek attest te bekomen. Dat is een A1-document dat afgeleverd wordt door de Belgische RSZ, waarin geattesteerd wordt dat die specifieke telewerksituatie van die Nederlander of die Duitser wel degelijk nog steeds gedekt wordt door de Belgische sociale zekerheid.”
- “Op zich verandert er voor Belgen die in het buitenland werken niets, want we kennen binnen Europa een vorm van detachering, waar de Europese regels al lange tijd toestaan om tot 24 maanden op dienstreis te gaan. Dit dekt zowel de traditionele dienstreizen als vormen van gedeeltelijk werken tijdens een vakantie in het buitenland. Er is geen impact op de sociale zekerheidsbijdragen”, besluit Hespel.
(ns)