De deadline om de belastingaangifte in te dienen, komt almaar dichterbij. Wie een buitenlands spaarboekje heeft, moet de opbrengsten aangeven in de personenbelasting.
Context: De Belgische fiscus past een gunstregime toe voor (binnenlandse) gereglementeerde spaarboekjes. Die moeten voldoen aan enkele wettelijke bepalingen, waaronder een spaarrente die bestaat uit een basisrente (van minstens 0,01%) en een getrouwheidspremie (van minstens 0,1%).
- Voor het inkomstenjaar 2023 betaal je op de eerste 980 euro aan interesten geen belastingen. Dat plafondbedrag werd dit jaar dankzij de indexering opgetrokken tot 1.020 euro.
- Zodra je spaargeld meer rendeert, moet je op alles boven het plafondbedrag een belasting van 15 procent betalen. Dat is een gunsttarief, want voor alle andere kapitaalopbrengsten ben je de fiscus een roerende voorheffing van 30 procent verschuldigd.
- Als al je geld bij dezelfde bank geparkeerd staat, zal die de roerende voorheffing automatisch afhouden (indien nodig).
- Indien je spaarboekjes bij verschillende banken hebt, zal je zelf moeten nagaan of je boven het plafondbedrag springt. Wanneer dat zo is, moet je zelf de interesten aangeven via de belastingaangifte.
Niet-gereglementeerde spaarrekeningen
Duiding: Buitenlandse spaarboekjes zijn niet gereglementeerd.
- Dat betekent dat dergelijke formules niet in aanmerking komen voor het gunstregime. Zodra je spaarrekening interesten genereert, moet je daarop een roerende voorheffing van 30 procent betalen.
- De buitenlandse banken betalen doorgaans de brutovergoedingen uit. Je moet de opbrengsten dus zelf aangeven bij de fiscus. Je doet dat via de personenbelasting.
- Bovendien moet je de buitenlandse rekeningen aangeven bij het Centraal Meldpunt van de Nationale Bank. Voorts eist de belastingdienst dat je jaarlijks in de belastingaangifte het bestaan van die buitenlandse rekening bevestigt.
- Het wordt voor de fiscus overigens almaar gemakkelijker om na te gaan of je rekeningen in het buitenland bezit. Denk onder meer aan de Common Reporting Standard (CRS). Dat is een informatiestandaard voor de automatische uitwisseling van financiële gegevens, die gebeurt tussen alle deelnemende landen. De bedoeling is om belastingontduiking tegengaan.
Buitenlandse spelers actief in België
Ook dit nog: In ons land zijn er verschillende buitenlandse banken, waaronder NIBC, Santander Consumer Bank, MeDirect en Izola Bank, actief die ook spaarboekjes aan de man brengen.
- Veel van die instellingen bieden Belgische spaarrekeningen aan die voldoen aan de wettelijke bepalingen voor een gereglementeerd spaarboekje. Dat is het geval voor de formules van MeDirect, NIBC, en Santander Consumer Bank.
- Izola Bank is de uitzondering. De Maltese bank heeft enkel een buitenlands spaarboekje in haar gamma. 30 procent van de interesten die je krijgt, verdwijnt in de staatskas. Izola Bank meldt op haar site dat de belasting niet bij de bron wordt ingehouden. De klanten moeten de interesten dus zelf aangeven in de personenbelasting.
Opgemerkt: Europa heeft al meermaals kritiek geuit op het fiscale onderscheid dat ons land maakt tussen binnen- en buitenlandse spaarboekjes.
- De Europese Commissie heeft in oktober 2020 een inbreukprocedure tegen België geopend omdat de voorwaarden voor die fiscale vrijstelling zo specifiek zijn dat buitenlandse banken niet kunnen concurreren met Belgische.
- De discriminatie van buitenlandse spaarboekjes is ook al twee keer veroordeeld door het Europees Hof van Justitie, in 2013 en 2017. Het Hof oordeelde dat het verschil in behandeling de vrije dienstverlening van buitenlandse banken voor Belgische klanten belemmert.
- Het zag er even naar uit dat de fiscale vrijstelling ging verdwijnen. Althans, dat was de bedoeling van Vincent Van Peteghem (cd&v), ontslagnemend minister van Financiën. In zijn blauwdruk voor een fiscale hervorming gaf hij aan voorstander te zijn van een algemene vrijstelling voor alle vermogensinkomsten. Die hervorming is er uiteindelijk niet gekomen.
Ter herinnering: Wie zijn belastingaangifte op papier invult, heeft tot en met 30 juni de tijd om dat te doen. De deadline wordt opgeschoven naar 15 juli voor wie een beroep doet op Tax-on-web. De fiscus verwacht de complexe aangiften ten laatste op 16 oktober in zijn brievenbus.