Buitenlandpolitiek Erdogan duwt Turkse lira verder de dieperik in

De Turkse lira heeft maandagochtend een nieuw historisch dieptepunt bereikt. Die waardedaling komt er nadat president Recep Tayyip Erdogan ermee gedreigd had tien westerse diplomaten het land uit te zetten.

Maandagmorgen ging er 9,80 lira in een dollar, om later te stabiliseren op 9,73 lira per dollar. Dat is opnieuw een daling met 1,3 procent in vergelijking met de greenback.

Sinds begin dit jaar heeft de lira 24 procent van haar waarde verloren in vergelijking met de dollar. De waarde van de Turkse lira is al een tijd aan het dalen. De voorbije weken heerste er ongerustheid over het monetaire beleid van de Turkse centrale bank, maar nu is het de buitenlandse politiek die zorgen baart.

In het weekend verklaarde president Erdogan dat hij tien westerse ambassadeurs op de lijst met “ongewenste personen” heeft gezet. Die eisten de vrijlating van de Turkse ondernemer Osman Kavala, die al jaren in de cel zit op beschuldiging van het willen destabiliseren van Turkije

Meer
Mijn Volglijst

Beursupdate: AEX op Wall Street

07/12/2021 22:12

(ABM FN-Dow Jones) Op Wall Street zijn dinsdag zeven van de acht AEX-genoteerde fondsen ten opzichte van het slot in Amsterdam lager gesloten. Shell en ArcelorMittal waren de sterkste dalers.

Aegon (-0,60%)ArcelorMittal (-0,70%)ASML (-0,31%)ING Groep (-0,36%)Philips (+0,01%)RELX (-0,06%)Royal Dutch Shell (-1,26%)Unilever (-0,07%)

Euro/dollar: 1,1270

Op basis van de bovenstaande koersuitslagen zou de AEX index, die sloot op 805,78 punten, zijn geëindigd op 803,14 punten.

Door: ABM Financial News.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20