Buitenaardse fabrieken moeten ruimtevaart-industrie stimuleren

Het Britse bedrijf Magna Parva heeft plannen om in de ruimte een fabriek te bouwen die in staat zou zijn grotere componenten te leveren. De onderneming zegt daarmee volgens Tanya Powley, industrieel specialist bij de Britse zakenkrant Financial Times, een belangrijke bijdrage te kunnen leveren tot de verdere ontwikkeling van de ruimtevaart in de toekomst.

Infrastructuur zoals het International Space Station (ISS) laat immers slechts de productie van kleinere voorwerpen toe, maar Magna Parva zegt op basis van zijn pultrusion-technologie de productie van grotere onderdelen voor onder meer satellieten mogelijk te maken.

“Een productie in de ruimte kan veel tijd en geld besparen en de basis vormen voor langere en rendabelere exploraties van de kosmos,” voert Tanya Powley aan. “Enkele maanden geleden hebben het Amerikaanse bedrijf Made in Space en het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa een mijlpaal gerealiseerd door in het internationale ruimtestation met een driedimensionale technologie een onderdeel te drukken.”

“Daardoor wordt de mogelijkheid gecreëerd om onder meer vervangstukken en nieuwe componenten ter plaatse te fabriceren, zodat het onnodig wordt maanden te wachten tot de bewuste onderdelen met een cargovlucht vanop aarde worden aangevoerd.”

Basis voor een robuuste industrie

Tanya Powley merkt op dat de beperkte ruimte van het International Space Station op dit ogenblik echter alleen de fabricage van kleine voorwerpen toelaat. “Iedereen wil grotere constructies opzetten in de ruimte, maar dat is op dit ogenblik onmogelijk,” benadrukt Andy Bowyer, mede-oprichter van Magna Parva.

Het Britse bedrijf zegt echter een technologie ontwikkeld te hebben die de bouw van grotere componenten, zoals antennes of zonnepanelen, mogelijk zou maken. Magna Parva heeft voor de ontwikkeling van zijn project vorig jaar 200.000 subsidies ontvangen van het European Space Agency (ESA).

Het Amerikaanse bedrijf Tethers werkt met zijn SpiderFab aan een gelijkaardig concept. “Deze ontwikkelingen zullen de ruimtevaart van de aarde kunnen loskoppelen,” zegt Robert Hoyt, topman van Tethers. “Op die manier zal de ruimtevaart tot een robuuste en rendabele buitenaardse industrie kunnen evolueren.”

Ook Nick Cox, hoofd technologie van het UK Space Agency, zegt dat 3D-printing in de ruimte een groot potentieel heeft. Het European Space Agency van zijn kant zegt aangetoond te hebben dat het met 3D-technologie mogelijk is om een maanbasis uit te bouwen en voegt eraan toe te geloven dat dezelfde strategie ook op andere hemellichamen haalbaar is. (mah)

Meer