De zogenaamde Wilshire 5000-to-GDP-indicator, ook bekend als de Buffett-indicator, is gestegen tot 195 procent, het hoogste peil ooit. En dat kan wel eens vergaande gevolgen hebben voor de beleggers met Amerikaanse aandelen in hun portfolio.
Context: De Wilshire 5000-to-GDP-indicator is een maatstaf die de totale marktwaarde van alle Amerikaanse aandelen vergelijkt met het bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten.
- Warren Buffett, de CEO van het conglomeraat Berkshire Hathaway, zei in 2001 (naar verluidt) in een gesprek met Fortune Magazine dat die indicator “één van de beste tools is om de waardering van de Amerikaanse aandelen op een bepaald tijdstip te bepalen.”
Is de Amerikaanse aandelenmarkt overgewaardeerd?
In het nieuws: Wat betekent de stijging van de indicator tot 195 procent voor de beleggers?
- Volgens de huidige stand van de maatstaf is de markt nu enorm overgewaardeerd. Dat is het geval zodra de kaap van 115 procent wordt gerond.
- Als de indicator tussen 90 en 115 procent ligt, wordt de Amerikaanse markt als iets overgewaardeerd beschouwd.
- De markt wordt als redelijk gewaardeerd beschouwd wanneer de indicator tussen 75 en 95 procent ligt.
- Zodra die onder de grens van 75 procent duikt, is er sprake van een ondergewaarde markt.
- Peter Garnry, de hoofdstrateeg bij Saxo, merkte eerder deze week in een analyse op dat de concentratie op de Amerikaanse aandelenbeurs beangstigend hoog is. “Iedere investeerder die dit jaar geen blootstelling had aan Nvidia of andere AI-gerelateerde aandelen, heeft slechter gedaan dan de markt”, klonk het. “Iedere belegger zou zich nu moeten afvragen of hij niet te veel blootstelling heeft aan de Magnificent 7, Nvidia of AI-aandelen in het algemeen.”
- “Op dit moment is de Buffett-indicator niet de enige maatstaf die aangeeft dat de Amerikaanse aandelenmarkt overgewaardeerd is”, voegt Doug Kass, oprichter en voorzitter van de vermogensbeheerder Seabreeze Partners Management, eraan toe in een gesprek met MarketWatch, een nieuwssite gespecialiseerd in de beurs. “Andere populaire waarderingsmaatstaven – waaronder de koers-winstverhouding over 12 maanden, de koers-omzetverhouding en de ondernemingswaarde ten opzichte van de omzet – liggen historisch gezien allemaal boven het 90e percentiel.”
Buffett-indicator schets geen volledig beeld
Maar: Kass voegt er wel aan toe dat de Buffett-indicator, net zoals de andere maatstaven, niet met alles rekening houdt en dus een ietwat vertekend beeld kan geven.
- Om te beginnen houdt de indicator alleen rekening met de waarde van de aandelenmarkt, maar niet met hoe die effecten worden gewaardeerd ten opzichte van alternatieve beleggingen, zoals obligaties. Nochtans is dat geen onbelangrijk gegeven. Aandelen doen het beter dan vastrentende activa wanneer de rente laag is, en omgekeerd.
- De Fed heeft de voorbije jaren het geldbeleid verstrakt. De beleidsrente bedraagt nu 5,25 à 5,5 procent. Dat is het hoogste niveau van de voorbije twintig jaar. Kans bestaat dat de Fed-bestuurders in september de rente zullen verlagen.
- “De maatstaf houdt ook geen rekening met het groeiende aandeel van bedrijfswinsten die uit het buitenland komen”, gaat de oprichter van Seabreeze Partners Management verder.