Berkshire’s ongekende verkoopgolf houdt aan: Buffett dumpt helft van Apple aandelen te midden van AI-bubbel

Toen Berkshire’s voortdurende liquidatie van zijn Bank of America-belang werd besproken, werd beweerd dat de stijgende cashvoorraden van het bedrijf alleen maar het onvermogen weerspiegelen om deals te vinden in de huidige overgewaardeerde en zwakke economische omgeving. Warren Buffett dumpte niet alleen Bank of America, maar in stilte ook zijn meest iconische bedrijf: Apple.

Berkshire verkocht in het tweede kwartaal (dat eindigde op 30 juni) netto voor 75,5 miljard dollar aan aandelen, waarvan we nu weten dat het grootste deel afkomstig is van Buffetts liquidatie van de helft van zijn Apple-aandelen. Het bedrijf heeft een momentopname gegeven van zijn top holdings, waaruit blijkt dat het op 30 juni slechts 84,2 miljard dollar aan Apple aandelen bezat, een scherpe daling ten opzichte van de 135,4 miljard dollar op 31 maart en 174,3 miljard dollar op 31 december 2023.

De rest van Berkshire’s topholdings bleef onaangeroerd

De rest van Berkshire’s top 5 holdings (Bank of America, American Express, Coca Cola en Chevron) bleef onaangeroerd in Q2. Dit betekent dat Buffett duidelijk besloot dat het tijd was voor Apple om te gaan. We hebben sindsdien vernomen dat Buffett na het einde van het tweede kwartaal ook is begonnen met het dumpen van een groot deel van zijn aandelen in Bank of America, waar hij de grootste aandeelhouder is.

Berkshire’s cash positie steeg met een recordbedrag van 88 miljard dollar – waarbij de opbrengst van de verkoop van Apple het grootste deel van het nieuwe geld vormde – maar het bedrijf genereerde ook aanzienlijke contanten uit zijn eigen activiteiten en in het tweede kwartaal rapporteerde Berkshire een bedrijfsresultaat van 11,6 miljard dollar, een stijging ten opzichte van 10 miljard dollar in dezelfde periode een jaar geleden.

De geldberg van Berkshire groeit al jaren

Berkshire worstelt al jaren met het vinden van manieren om zijn berg cash in te zetten in een trage dealomgeving en betreurt het gebrek aan goedkope opportuniteiten. Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het bedrijf in mei zei Buffett dat hij niet stond te springen om geld uit te geven “tenzij we denken dat we iets doen dat weinig risico met zich meebrengt en ons veel geld kan opleveren”. Het lijkt er nu op dat Buffett niet alleen geen haast had om geld uit te geven, maar dat hij, profiterend van de AI-bubbel, zijn grootste positie op agressieve wijze heeft geliquideerd.

Wat misschien wel het meest opmerkelijk is, is wanneer en hoe Buffett de helft van zijn Apple-positie dumpte: Berkshire slaagde erin om een verbluffende 84 miljard dollar, of zo’n 390 miljoen aandelen, in Apple van de hand te doen op een moment dat het aandeel snel in waarde steeg, en vooral na de melt-up na de World Wide Developers Conference (WWDC24).

Hield Buffetts stap verband met de bizarre prestatie van Apple?

Je kunt je ook afvragen of Buffett’s beslissing niet iets te maken heeft gehad met de bizarre prestaties van Apple na de WWDC24-conferentie.

Ter herinnering: de reflexmatige reactie op Tim Cook’s “wereldschokkende” onthulling van een chatGPT Siri was een enorme flop, waarbij het aandeel gedumpt werd op de dag van WWDC24.

Key Takeaways

• Berkshire heeft de helft van zijn Apple-aandelen verkocht
• Buffetts stap weerspiegelt zijn sceptische houding over de AI-bubbel
• De rest van Buffets grootste posities blijven onaangeroerd, afgezien van de verkoop Bank of America
• Buffetts geldberg groeit terwijl hij wacht op goede opportuniteiten

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.