Europa wil btw op elektrische wagens herleiden tot nul procent

De Europese Commissie wil het btw-tarief op elektrische voertuigen herleiden tot nul procent. Op die manier wil de EC het economische herstelplan ‘een groen accent’ meegeven.

De EU bekijkt op welke manier de autosector kan worden geholpen nu de verkopen de voorbije maanden als gevolg van de coronacrisis volledig zijn ingestort. Daarbij wil men vooral inzetten op de productie en verkoop van elektrische wagens en wagens met een zeer beperkte CO2-uitstoot. Daarnaast is het uiteraard een ideaal moment om in de laadinfrastructuur voor elektrische wagens te gaan investeren.

‘Als we de autosector massaal willen ondersteunen zijn het de jongeren die voor de factuur zullen opdraaien. Die subsidies moeten de wensen van de jeugd inzake de klimaatwijziging en gezonder leven dan ook respecteren’, staat te lezen in een document van de EC

Zo zouden elektrische wagens worden vrijgesteld van btw. In de meeste landen stemt dit overeen met een prijsdaling van om en bij de 20 procent.

Het Noorse model

De Commissie heeft zich duidelijk geïnspireerd op een land dat geen deel uitmaakt van de EU: Noorwegen. Noren die elektrisch rijden genieten massa’s voordelen. Ze parkeren gratis op openbare parkeerplaatsen voor elektrische auto’s. Verder betalen ze geen tol op tolwegen en bedraagt de wegenbelasting slechts een paar tientallen euro per jaar. Ook mogen ze over de filevrije busbaan rijden en kunnen ze kosteloos gebruikmaken van oplaadpunten.

De grootste voordelen zijn toch wel de btw en ‘engangsavgift’. Die hoeven eigenaren van elektrische auto’s in Noorwegen namelijk niet te betalen, wat dus direct impact heeft op de aanschafprijs. Mede daardoor is Noorwegen de absolute wereldleider inzake elektrische wagens. Daar bereikt het aandeel van elektrische auto’s (volledig elektrisch en plug-in hybrides) 49 procent van de nieuwe automarkt.

Toch moet het voorstel nog een lange weg afleggen. Btw-tarieven zijn een nationale en geen Europese bevoegdheid. Al houdt de Commissie wel een stok achter de deur. Bijvoorbeeld door financiële hulp aan de noodlijdende landen te koppelen aan bepaalde maatregelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20