Al 56.000 Brusselse werkzoekenden vonden werk in Vlaanderen, maar “nog altijd vooroordelen bij werkgevers”

Meer en meer Brusselse werkzoekenden vinden de weg naar Vlaanderen. Dat is goed nieuws, maar er is nog werk aan de winkel. Dat vertelt Geert Pauwels van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) in Brussel.


Beluister hier het volledige gesprek van Business AM met Geert Pauwels:


Waarom is dit belangrijk?

Er is nog altijd een groot arbeidstekort in Vlaanderen. Een deel van de oplossing is om Brusselse en Waalse werkzoekenden ook in Vlaanderen aan het werk te krijgen. Daarbij valt vooral de taalbarrière op als moeilijkheid.
  • Pauwels is enigszins optimistisch: “De trend is al een tijdje aan de gang. We stellen vast dat steeds meer Brusselaars de weg naar Vlaanderen vinden om jobs in de rand rond Brussel in te vullen. Dat zijn er ondertussen al ruim 56.000 geworden.”
  • “De krapte op de arbeidsmarkt is groot in Vlaanderen. Zeker in de de rand rond Brussel. En Brussel heeft in verhouding veel meer werkzoekenden en minder vacatures. Dus het is een win-winsituatie om zo veel mogelijk Brusselaars te motiveren om in Vlaanderen een job te gaan zoeken.”

Vooroordelen bij werkgevers

  • “De kennis van het Nederlands van de Brusselse werkzoekenden is nog altijd beperkt. Ook de technische vaardigheden zijn vaak beperkt. Het zijn mensen die soms langdurig werkzoekend zijn en een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. We werken daar aan door opleidingen aan te bieden, zowel taalopleidingen als technische opleidingen.”
  • “Bij werkgevers wordt er de voorbije jaren langzaamaan meer ruimte gegeven om ook te kijken naar andere, minder evidente profielen. Maar dat verloopt nog altijd redelijk moeizaam. (…) Een aantal werkgevers in de rand hebben vooroordelen: een Brusselaar zou laaggeschoold en niet mobiel zijn”, weet Pauwels.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.