Brusselse tolsysteem moet half miljard euro in het laatje brengen

SmartMove, het Brusselse tolsysteem dat in 2022 gelanceerd wordt, moet volgens de eerste verwachtingen zo’n half miljard euro opbrengen. Dat blijkt uit documenten van de Brusselse administratie.

Wie vanaf 2022 Brussel wil betreden met zijn wagen zal een vaste tol moeten betalen. Hoeveel die tol zal bedragen, is afhankelijk van het tijdstip waarop u de hoofdstad binnenrijdt en het vermogen van uw wagen.

De Tijd schrijft dat het vaste tarief 1 euro bedraagt in de spits (van 7 tot 10 uur en van 15 tot 19 uur) en een halve euro tijdens de daluren (tussen 10 en 15 uur). Afhankelijk van het vermogen van uw wagen wordt dat bedrag vermenigvuldigd. Vanaf 20 fiscale pk wordt dat maal zes, het hoogste tarief. Dat vertaalt zich naar een tarief van 6 euro.

Half miljard euro extra inkomsten

De Brusselse administratie verwacht dan ook dat de nieuwe tolheffing de stadskas stevig zal spijzen. Uit documenten die de administratie aan de regering heeft bezorgd blijkt dat er zo’n half miljard euro aan inkomsten wordt verwacht uit de nieuwe heffing.

De invoer van de heffing wordt gekoppeld aan de afschaffing van de eenmalige belasting op inverkeerstelling en de jaarlijkse wegenbelasting. Vlamingen die Brussel willen binnenrijden, zullen die belastingen moeten blijven betalen. De autofiscaliteit is immers een gewestelijke bevoegdheid.

In Vlaanderen heeft Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) vorige week nog een grondige hervorming van de autobelasting aangekondigd. Daarbij zouden eigenaars van groenere wagens minder belastingen moeten betalen.

Dagpassen voor dagjestoeristen

De Tijd schrijft nog dat er een alternatief komt van dagpassen voor dagjestoeristen, mensen die weinig naar Brussel komen of mensen die uit privacyoverwegingen liever geen gegevens delen via smartphone of een gps-bakje.

Het voorstel is om de slimme camera’s in Brussel te combineren met smartphonetechnologie. Het tarief van zo’n dagpas zou variëren van 10 tot 20 euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20