Brusselse regeringsonderhandeling: twee nieuwe mogelijke coalities worden nog steeds onderzocht

Brusselse regeringsonderhandeling: twee nieuwe mogelijke coalities worden nog steeds onderzocht
Ahmed Laaouej (PS) – Bron: BENOIT DOPPAGNE/BELGA MAG/AFP via Getty Images

De Brusselse regeringsonderhandelingen zitten nog steeds muurvast, zelfs tien maanden na de verkiezingen. Ondertussen bekijkt de MR nog steeds of een minderheidsregering, met een minderheid langs Franstalige zijde, een optie is. Daarnaast duikt nu ook de optie van een centrumlinkse regering – zonder de liberalen en de N-VA – op.


Key Takeaways

  • Nu alle gebruikelijke paden al lang zonder succes bewandeld zijn, kijken de hoofdrolspelers bij de Brussels regeringsonderhandelingen naar alternatieve coalities.
  • Daarbij wordt aan de ene kant nog steeds gedacht aan een minderheidsregering, zonder PS aan Franstalige kant.
  • Aan de andere kant is er de optie van een centrumlinkse coalitie, zonder N-VA en de liberalen.

Begin deze maand raakte bekend dat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez achter de schermen probeert werk te maken van een minderheidsregering in Brussel. Die zou langs Franstalige zijde enkel bestaan uit MR en Les Engagés, en langs Nederlandstalige zijde uit Groen, Vooruit, Open Vld en N-VA.

De PS van Ahmed Laaouej maakt in dat voorstel geen deel meer uit van de coalitie. Zij weigeren namelijk nog steeds te besturen met de N-VA. Door hen te weren, is er in het voorstel van Bouchez wel geen meerderheid langs Franstalige zijde. Dat stuit op veel kritiek bij Défi. Die partij zal nochtans meer dan waarschijnlijk nodig zijn om bepaalde beslissingen door het Brusselse parlement te krijgen.

De minderheidsregering heeft namelijk maar 38 van de 89 zetels. Dat is niet ideaal, aangezien er grote knopen moeten doorgehakt worden in Brussel en er een moeilijke begroting moet gemaakt worden. In zo’n situatie is het niet ideaal om telkens een wisselmeerderheid te moeten zoeken.

Centrumlinkse coalitie?

In De Standaard wordt nu een alternatieve coalitie geopperd. Het gaat om een centrumlinkse regering. Daar zou de PS wel deel van uitmaken, terwijl er dan voor de N-VA en de liberalen geen plaats is. Ook hier wordt er dus een oplossing geboden voor de onderlingen veto’s tussen die partijen.

In zo’n centrumlinkse regering is er langs Franstalige zijde plaats voor PS, Les Engagés, Ecolo en Défi. Dat viertal heeft sinds vorige week een meerderheid langs Franstalige zijde. Toen besliste Latifa Aït-Baala namelijk om over te stappen van de MR naar de PS. Langs Nederlandstalige zijde zou in deze coalitie sowieso plaats zijn voor Vooruit en Groen. Om ook in dit taalgebied een meerderheid te hebben, moet Team Fouad Ahidar – en eventueel de cd&v – ook opnemen worden.

Ook deze coalitie is zeker niet vanzelfsprekend, maar dat is niets bij deze Brusselse regeringsonderhandelingen. Ecolo koos na de rampzalige verkiezingen namelijk expliciet voor de oppositie. De Franstalige groenen kwamen recent wel enigszins terug op die beslissing, waardoor de optie toch lijkt te bestaan.

Druk op MR

Zelfs al is deze centrumlinkse coalitie niet vanzelfsprekend, het idee ervan kan wel gebruikt worden om druk te zetten op de liberalen. De PS wil namelijk dat zij de N-VA lossen en ook zonder hen willen onderhandelen. Dat is momenteel nog niet het geval. Maar nu dreigt de MR dus zijn schitterende verkiezingsresultaat niet te kunnen verzilveren, waardoor er misschien toch iets mogelijk is.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.