Brusselse hotelsector heeft rampzalige zomer achter de rug

Amper 25 tot 30 procent van de Brusselse hotelkamers geraakte deze zomer bezet. Het najaar belooft ook niet veel goeds. Slechts 8 à 10 procent van Brusselse hotelkamers is in september gereserveerd. Dat bericht VRT NWS.

De Brusselse toeristische sector hoopte deze zomer op mooi weer. Weergoden gunden hen dat na anderhalf jaar corona niet. De bezetting in hotels lag veel lager dan waar de sector op gerekend had.

Sinds vorige week kleurt Brussel donkerrood op de Europese coronakaart. Verschillende restricties vallen weg in Vlaanderen en Wallonië. Brussel blijft verweesd achter.

Schuldeisers

De coronacrisis zette de overheid aan om de privésector te ondersteunen wanneer ze gedwongen hun werk moesten neerleggen. “We hopen dat we van de overheid nog altijd dezelfde steun kunnen krijgen”, vertelt Yves Fonck van de Brussels Hotel Association aan Radio 1. “Verschillende hoteliers hebben bescherming aangevraagd tegen schuldeisers.”

De komende maand voorspelt weinig goeds voor Brusselse hoteluitbaters. “Als we kijken naar het aandeel reserveringen voor september, dan zit dat tussen de 8 en 10 procent. In een normale maand september zitten we aan 80 à 85 procent.”

“Ronduit rot”

“De zomer was ronduit rot, ik heb er geen andere woorden voor”, zegt Fabien Hermans van Horeca Brussel in De Standaard. “In vergelijking met een ‘normale’ zomer heeft de horeca in het stadscentrum amper 25 procent van het gemiddelde ­omzetcijfer gedraaid. In de Europese wijk kom je aan 40 procent.”

Louis Foulon, eigenaar van het driesterrenhotel Hotel du Congres nabij het Warandepark zei aan dezelfde krant: “In juni hadden we 15 procent bezettingsgraad, juli was goed voor 18 procent en augustus is een fractie beter. We zullen stranden op 30 à 35 procent.”

Gasten komen voornamelijk uit buurlanden. “Opvallend is dat er veel Fransen tussenzitten”, zegt Foulon. “Ik vermoed dat het gaat om mensen die de pass sanitaire (gezondheidspas die je moet tonen op café en restaurant, red.) willen boycotten, maar ik stel niet al te veel vragen.”

Limburg

In Limburg draaiden de hotels deze zomer wel goed. “De omzetverliezen in de Belgische hotelsector kennen inderdaad veel regionale verschillen”, zegt Fonck. “Limburg, maar ook de Ardennen en de kust hebben veel beter gedraaid dan de steden bijvoorbeeld. Maar wat wij merken in Brussel, geldt ook voor steden als Brugge, Antwerpen, Namen of Charleroi.”

Lees ook:

(evb)

Meer