Het Brusselse vastgoedbedrijf Inclusio trekt naar de Brusselse beurs. Het hoopt volgens een mededeling 60 miljoen euro op te halen. Op dezelfde dag raakt bekend dat de communicatiegroep Zenitel opnieuw in private handen komt.
Zenitel zal voor een bedrag van 60 miljoen euro aandelen creëren, maar heeft nog geen datum geprikt voor zijn beursgang. ‘De transactie is onderworpen aan de marktomstandigheden en de goedkeuring door beurswaakhond FSMA’, klinkt het in een mededeling.
Sociale woningen
Xavier Mertens, die vanaf 1 januari CEO wordt van het bedrijf, merkt op dat ‘in de huidige omstandigheden de vastgoedsector heel veerkrachtig is gebleken en nog steeds zeer in trek is. Aan de andere kant winnen ‘zinvolle’ beleggingen aan belang. Inclusio bevindt zich in een ideale positie om bij te dragen aan een rechtvaardige samenleving en tegelijk zijn aandeelhouders een comfortabel rendement te bieden’, zegt hij. Er is al voor 10,5 miljoen euro toegezegd door grote investeerders.
Inclusio bezit 49 sites van in totaal 898 woningen. Het bedrijf focust zich op vastgoed ‘met een maatschappelijk karakter’ en heeft onder meer sociale woningen, scholen en opvangcentra voor asielzoekers in zijn portefeuille. Op dit moment bedraagt de portefeuille 141 miljoen euro, tegen 2023 zou die waarde volgens de eigen vooruitzichten moeten groeien tot 230 miljoen euro. De groep verwacht volgend jaar een dividend van 2 procent te kunnen uitkeren.
Zenitel
Ook maandag raakte bekend dat Zenitel, dat al meer dan 50 jaar op Euronext Brussel noteert, van de beurs wordt gehaald door de controlerende families Donck en Desimpel. Die lanceren via hun investeringsvehikel 3d een bod van 22,75 euro per aandeel, 38 procent boven de slotkoers van vrijdag. Op dit moment hebben ze 48 procent van de aandelen in handen en ze proberen nu ook de rest over te nemen.
De resultaten van Zenitel waren jarenlang niet om over naar huis te schrijven, maar dit jaar lijkt het beter te gaan. In de eerste helft van dit jaar verdubbelde de winst naar 4 miljoen euro, terwijl de omzet wel 3 procent zakte. Het overnamebod komt er dus op een goed moment.