Na de federale, Waalse en Vlaamse regering heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vorige week zijn begroting voor het komende jaar voorgesteld. Het is misschien wat onopgemerkt gebleven in het nieuws, maar het gewest moet extra middelen vinden.
Het cijfer: 1,1 miljard euro.
- Dat is de totale Brusselse schuld in 2023. Het is een put die de Brusselse regering zal proberen te dichten, zo werd besloten na het begrotingsconclaaf van vorige week.
- Een klein beetje, tenminste: er wordt gestreefd naar 150 miljoen euro aan besparingen. Dat is aanzienlijk minder dan de 600 miljoen euro die de Brusselse minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) eerder naar voren schoof.
Besparingen en belastingen
Meer details: Om te beginnen zal de regio het mes zetten in de kosten.
- De personeelskosten van de stad moeten met 3 procent omlaag en die van het regionale bestuur met 5 procent. Optionele subsidies en investeringen worden met respectievelijk 8 en 10 procent verlaagd.
- De Brusselse regering sprak ook van een aanwervingsstop tussen 1 december 2023 en 30 september 2024. Maar wel met uitzondering van operationeel personeel bij de Brandweer en Dringende Medische Hulp, de MIVB, Net Brussel en Leefmilieu Brussel.
Maar: Het grootste deel van de begroting voor volgend jaar wordt gefinancierd door belastingen en andere heffingen.
- Verhoging van de toeristenbelasting: die taks stijgt van 4 naar 6 euro voor hotels, en van 3 naar 5 euro voor B&B’s.
- Hogere verkeersbelasting en belasting op inverkeerstelling: die worden vanaf 1 juli 2024 verhoogd, met uitzondering van leasing. Het is echter nog niet bekend hoe dit zal worden berekend.
- Verhoging van de stedenbouwkundige lasten: die worden geïndexeerd met 30 procent.
Stadsplanning en boetes
Nog meer: En op het gebied van stadsplanning hoopt de stad ook geld in te zamelen.
- Hogere boetes voor overtredingen op het gebied van ruimtelijke ordening: dit is een voorlopig project, maar we kunnen bijvoorbeeld hogere parkeerboetes verwachten. Dit lijkt sterk op de aanpak van de federale regering. Zij hoopt 28 miljoen euro extra boetes op te leggen aan Belgische automobilisten om haar begroting voor 2024 in evenwicht te brengen.
- Verlenging “verdachte periode” niet-geregistreerde schenking: een schenking is voor velen een manier manier om ervoor te zorgen dat hun nabestaande minder belastingen moeten betalen. De tarieven liggen lager dan bij een erfbelasting. Het is ook mogelijk om een hand- of bankgift te doen. In dat geval betaal je geen schenkingsrechten. De erfgenamen moet alsnog successierechten betalen als de schenker binnen de drie jaar na de niet-geregistreerde schenking overlijdt. Die verdachte periode wordt nu verlengd tot vijf jaar, althans in Brussel.
(ns/evb)