Brussel wordt een echt probleem, op vlak van vaccinatie

Het moest een nieuwe, grote stap zijn in de Brusselse strijd om meer vaccins toe te dienen: gratis prikken bij de supermarkt. Maar Het Laatste Nieuws vat het vanmorgen prachtig samen in de titel van een reportage die ze in de hoofdstad maakten: “Meer journalisten dan kandidaten voor een prikje.”

  • Het wordt ondertussen aandoenlijk, de wanhoop waarmee de politieke klasse in Brussel telkens maar weer de ambities verschuift. Nu wil men aan 65 procent gevaccineerden zitten tegen eind oktober. Dat zou moeten betekenen dat er vanaf volgende week 16.000 bijkomende prikken per week worden gezet. Op dit moment zit Brussel aan 62 procent vaccinatie van de volwassenen, tegen 89 procent in Vlaanderen.
  • Op basis van de eerste respons lijkt dat cijfer van 65 procent zelfs onhaalbaar. Brussel schermt daarbij steeds maar met het argument “dat niet één groep moet overtuigd worden”, en “dat Brussel heel divers is”. Ook vanmorgen herhaalde de leading lady van de Brusselse regering aan Vlaamse kant, Elke Van den Brandt (Groen) die argumenten op Radio 1.
  • Kent Brussel dan haar eigen bevolking niet?”, was de terechte vraag. “Het is een heel diverse bevolking, die niet met z’n allen samen naar VRT of VTM kijkt. Ze kijken vooral naar buitenlandse zenders. Er circuleert heel veel fake news bovendien”, zo duidde Van den Brandt. “Doelstelling is 16.000 prikken per week. Anders komen er strengere maatregelen.”

Verplichte vaccinaties

  • De vraag rest dan hoe de grote steden zoals Gent of Antwerpen, die toch ook behoorlijk veel wijken hebben met veel nieuwe Belgen of nieuwkomers en anderstaligen, het zoveel beter hebben gedaan dan de Brusselse gemeenten.
  • Maar voorlopig wil niemand echt de harde politieke lessen trekken uit de zwakke cijfers. Die zijn overigens niet onschuldig. Tegenover de bedroevende vaccinatiegraad in de Brusselse gemeenten staat nu duidelijk een hoge besmetting. Sint-Jans-Molenbeek, Evere en Anderlecht duiken allemaal op in de top tien van ‘meest besmette gemeenten’ van het land.  Wat natuurlijk te wijten is aan de lage vaccinatiegraad.
  • In Franstalig België lijkt de scepsis toch ook gekeerd over het harder politiek ingrijpen. Vorige week hield Paul Magnette (PS) een pleidooi om vaccins verplicht te maken, “net zoals voor polio of rode hond”.
  • De eerste grote politieke test die nu volgt is het zorgpersoneel: daar heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) al langer aangegeven dat hij richting verplichte inenting neigt, maar tot nu toe stond men vooral in Franstalig België op de rem. Zo is maar 70 procent van alle Franstalige huisartsen zelf ingeënt, in feite ongelofelijke cijfers.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.