New York is de beste bierstad van de wereld. Brussel staat op de tweede plaats. Dat zegt een rapport van Jeppe Jarnit-Bjergsø, bierkenner en herbergier met wereldfaam en de auteur van het boek “Where to Drink Beer”, op basis van een enquête bij vijfhonderd brouwers, bierauteurs en pubeigenaars.
“Bjergsø komt met een verrassende lijstaanvoerder,” zegt Kate Krader, redacteur voeding en drank bij het persbureau Bloomberg. “Volgens hem mogen niet Londen of München als de bierhoofdstad van de wereld worden bestempeld. Die titel gaat ook niet naar San Diego, dat als het mekka van het ambachtelijke bier wordt beschouwd. Volgens Bjergsø is New York daarentegen het belangrijkste biercentrum op de planeet.”
Wetgeving
“Vijf jaar geleden zou New York zeker niet in aanmerking zijn gekomen,” zegt Bjergsø. “Er moet ongetwijfeld worden gewezen naar de Craft New York Act, die vier geleden van kracht werd en de beperkingen op bierproducenten wegnam. Voordien was het veel het duur om in New York een brouwerij op te zetten.”
“In vergelijking met andere alcoholische dranken is bier altijd een goedkoop product geweest. Door de geldende restricties was het voor de brouwers bijzonder moeilijk om een winstgevend biercafé op te zetten. Bovendien zijn de prijzen voor een pint van 5 dollar tot 20 dollar opgelopen. Tien jaar geleden was het moeilijk om met een verkoop van tweeduizend vaten te overleven. Dat is nu perfect mogelijk.”
“De winstmarges van een brouwerij zijn in New York van 15 procent tot 80 procent opgelopen,” benadrukt Bjergsø. Hij wijst erop dat sommige bieren aan 40 dollar per fles te koop worden aangeboden en bovendien een bijzonder groot succes blijken te zijn.
Boeiende adressen in New York zijn volgens hem onder meer Zum Schneider en Cannibal, maar ook de Nomad Bar en de Spuyten Duyvil, die mee aan de basis van de beweging van de ambachtelijke bieren heeft gelegen en een groot assortiment Europese bieren presenteert. Zelf is Bjergsø, geboren in Denemarken, uitbater van de bar Tørst in Brooklyn. In Queens opent hij binnenkort nog een tweede café.
Traditie
Op de tweede plaats in de rangschikking staat Brussel. “De Belgische hoofdstad heeft een oude biertraditie en draagt die cultuur ook vandaag nog uit,” verklaart de auteur zijn keuze. “Vele Brusselse bars en bieren zijn doorheen de jaren nagenoeg onveranderd gebleven.”
“Zij bieden ongeveer de beste bierkwaliteit van de hele wereld. Bovendien blijkt Brussel veel minder geneigd te zijn om de nieuwste trends na te jagen, zoals in vele andere centra van ambachtelijke bieren wel het geval is.”
Als voorbeelden van de rijke Brusselse bierwereld worden vooral de brouwerij Cantillon en de kroeg Moeder Lambic Fontainas naar voor geschoven.
Andere boeiende biercentra zijn volgens de auteur de steden Charleston in South Carolina en Chicago in Illinois, maar ook de Duitse stad Bamberg, die wereldwijd op de grootste dichtheid aan brouwerijen prat kan gaan.