Dat Brussel op diplomatiek vlak een van de belangrijkste steden ter wereld is, bewijzen de topontmoetingen van de NAVO, de G7 en de Europese regeringsleiders vandaag. Maar als financiële stad behoort de Belgische hoofdstad niet eens tot de toptien van West-Europa, en evenmin tot de topdertig ter wereld.
Dat blijkt uit de jongste versie van de Global Financial Centres Index (GFCI), een ranglijst die het onderzoeksbureau Z/Yen Group twee keer per jaar publiceert op basis van een heleboel statistieken en de input van financiële professionals.
De West-Europese lijst wordt aangevoerd door Londen, gevolgd door Parijs en Frankfurt. Ook steden als Amsterdam, Luxemburg of München scoren beter dan Brussel, dat met een 13de plaats in West-Europa wel onder meer Milaan en Berlijn achter zich kan laten.
De Brexit heeft dus de positie van Londen als financiële spil van Europa vooralsnog niet aangetast, al staat de score van de Britse hoofdstad wel onder druk, zegt Z/Yen Group. Pessimisten hadden gewaarschuwd dat het Britse vertrek uit de EU de aantrekkingskracht van de Londense City voor financiële ondernemeingen zou aantasten.
Wereldranglijst
In de wereldranglijst is Brussel terug te vinden op een eerder bescheiden plaats 36, tussen Kopenhagen en Chengdu. Dat is wel vier plaatsen hoger dan bij de vorige editie en beduidend beter dan enkele jaren geleden, toen de Belgische hoofdstad zelfs niet eens een plek bij de topvijftig kon veroveren. Voor de financiële crisis van 2008 hoorde Brussel nog bij de dertig belangrijkste financiële steden ter wereld.
Op nummer 1 staat een goede bekende. Ondanks de opkomende steden in het Verre Oosten, blijft New York de belangrijkste financiële stad ter wereld, net als de voorbije drie jaar. Londen en Hong Kong vervolledigen het podium.
Snelste stijger in de lijst is het Chinese Shenzhen, dat de tiende plaats van Parijs heeft afgesnoept. Daardoor staat alleen Londen nog als West-Europese stad in de toptien.
(mah)