Bronnen: ‘Trump was veel zieker van Covid-19 dan zijn entourage liet uitschijnen’

Toen Donald Trump in oktober met COVID-19 in het ziekenhuis werd opgenomen, was hij veel zieker dan zijn entourage wou toegeven. Dat meldt The New York Times op basis van ‘vier personen die bekend waren met zijn toestand’.

De ingewijden zeggen dat zijn zuurstofsaturatie – de hoeveelheid zuurstof in het bloed – ruim 80 procent bedroeg. Dat is ver onder de drempel van 90 procent. Onder dat niveau wordt de ziekte als ernstig beschouwd. Ook veroorzaakte Covid-19 bij hem een ‘longprobleem geassocieerd met een longontsteking’, volgens de getuigen.

Kunstmatige beademing

Voordat Trump per helikopter naar het militair hospitaal Walter Reed werd gebracht, vreesde zijn entourage dat hij kunstmatig zou moeten beademd worden. Dat is wat coronapatiënten op intensieve zorgen meestal krijgen. Dan is de longfunctie zodanig gehinderd dat een beademingsmachine de ademhaling overneemt van de patiënt of ondersteunt.

Ook nieuwszender CNN haalt een bron aan die zei dat er discussie ontstond over het al dan niet beademen van de president.

Volgens de bronnen van The New York Times wilde Trump het Witte Huis niet verlaten. Hij stemde pas in met de trip naar het ziekenhuis toen zijn assistenten hem vertelden dat hij mogelijk door de geheime dienst naar buiten zou gedragen worden, als hij niet ging terwijl hij daar nog zelf toe in staat was.

Zodra Trump de diagnose Covid-19 kreeg, probeerde het Witte Huis de FDA zover te krijgen dat de geneesmiddelenregulator de cocktail van antilichamen genaamd Regeneron zo snel mogelijk goedkeurde.

Trump kreeg ook de steroïde dexamethasone toegediend, die normaal alleen aan patiënten gegeven wordt die er erg aan toe zijn. Toen de toenmalige Amerikaanse president uit het ziekenhuis ontslagen werd, riep hij de bevolking in een videoboodschap op om ‘niet bang te zijn van Covid’. Sindsdien is de Amerikaanse dodentol opgelopen van 210.000 tot 475.000 doden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20