Door versoepeling geldbeleid ECB snoeien brokers in vergoeding die ze uitbetalen voor kapitaal dat niet belegd wordt

Door versoepeling geldbeleid ECB snoeien brokers in vergoeding die ze uitbetalen voor kapitaal dat niet belegd wordt
Belegger – ERIC PIERMONT/AFP via Getty Images

Veel banken zien zich door de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB) genoodzaakt om het mes te zetten in de spaartarieven. Een verdere versoepeling van het geldbeleid zet niet alleen de spaarrentes onder druk. Ook de vergoedingen die de brokers uitbetalen voor het kapitaal dat hun klanten niet beleggen zakt.


Key takeaways

  • De renteverlagingen van de ECB treffen ook de brokers. Zij snoeien in de vergoedingen die hun klanten krijgen voor het kapitaal dat ze niet beleggen.
  • Bij Trade Republic is de rente in een jaar tijd gezakt van 4 naar 2,25 procent.
  • De broker Bux heeft tijdens diezelfde tijdspanne de rente verlaagd van 2,75 naar 1,25 procent bruto.

Context: De ECB heeft vorige maand voor de zevende keer in minder dan een jaar tijd de beleidsrentes met 25 basispunten verlaagd.

Brokers snoeien in de rentes

In het nieuws: Ook de brokers ontsnappen niet aan de renteverlagingen van de ECB.

  • De Duitse broker Trade Republic streeft ernaar om de depositorente van de ECB te evenaren. De financiële instelling betaalt haar klanten momenteel een vergoeding van 2,25 procent uit op het kapitaal dat ze niet beleggen. Op het hoogtepunt bedroeg dat tarief 4 procent.
    • Je ontvangt enkel een vergoeding voor de eerste 50.000 euro die je parkeert op een rekening bij Trade Republic. De rente wordt bovendien maandelijks uitbetaald.
  • Ook Bux heeft het mes gezet in de “spaarrente”. Toen de ECB een verstrakkend geldbeleid voerde, had die broker de rente opgetrokken tot 2,75 procent. Die is intussen gezakt tot 1,25 procent.
    • Net zoals bij Trade Republic geldt er een beperking. Zo geldt dat tarief enkel op de eerste schijf van 100.000 euro. De rentevergoeding wordt elke maand uitgekeerd. Dit gebeurt doorgaans in de eerste twee weken van de daaropvolgende maand.
  • Saxo Bank betaalt haar klanten eveneens een rente uit voor het kapitaal dat ze niet beleggen. Hoe hoog het tarief is, is afhankelijk van het cashsaldo.
    • De broker betaalt pas een rente uit zodra de kaap van 5.000 euro wordt gerond. Die bedraagt 0,029 procent voor de eerste schijf (5.001 tot en met 25.000 euro). Dat tarief stijgt stelselmatig naarmate de cashreserve toeneemt. In de hoogste schijf (vanaf 500.000 euro) bedraagt de spaarvergoeding 1,113 procent.

Opgelet: Het gaat hier om niet-gereglementeerde rekeningen. Dat betekent dat je op de kapitaalopbrengsten een roerende voorheffing van 30 procent moet betalen.

Opgemerkt: De cashreserves bij de brokers worden, net zoals bij onder meer spaar- en zichtrekeningen, door het depositogarantiestelsel beschermd tot 100.000 euro per persoon en per financiële instelling.

  • Die bescherming geldt niet voor de effecten die je bezit. Indien een bedrijf waarin je belegt failliet gaat, riskeer je dus al je geld te verliezen. De effecten zijn immers jouw eigendom.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00