Komend weekend mogen de Britse pubs voor het eerst sinds het losbarsten van de coronacrisis opnieuw open. Voorspellingen wijzen op uitgaven die 70 procent hoger liggen dan tijdens een normaal weekend.
Ook in het Verenigd Koninkrijk heeft de horeca hevig te leiden onder de coronacrisis, maar er is licht aan het einde van de pandemietunnel. Op zaterdag mogen in Engeland de pubs heropenen en worden de teugels van de social distancing-regels licht gevierd.
Feestweekend
Volgens analisten wordt het een waar feestweekend. De Engelsen zouden tot 2 pints, dat is voor alle duidelijkheid ongeveer 1,1 liter, meer bier of wijn gaan drinken dan normaal. Dat is een stijging van 70 procent ten opzichte van een normaal weekend in juli. De verwachte omzet is 210 miljoen pond, of omgerekend 230 miljoen euro.
Dat wil niet zeggen dat de horeca daarmee gered is, integendeel. Net zoals in België zijn er capaciteitslimieten ingesteld. De vaste kosten blijven natuurlijk lopen, zoals ze dat al twee maanden doen. Dat wil zeggen dat de winst van dit jaar wellicht gehalveerd wordt. Heropstartkosten kunnen die winstmarge nog doen verlagen.
Niet overal tegelijk open
Pubs en restaurants in Engeland mogen heropenen vanaf 4 juli. In een poging om de economie een doorstart te geven, werden de regels voor social distancing wat aangepast. Dat moet het capaciteitsprobleem alvast oplossen. De Britse overheid zet zich echter, op advies van virologen, schrap voor de tweede golf van de pandemie. Volgens experts zal het virus ook in 2021 een economische ravage aanrichten. Het coronavirus kostte in het Verenigd Koninkrijk al aan 43.500 mensen het leven.
Overigens gaan de pubs niet overal tegelijk open. In Noord-Ierland mogen de klanten al binnen op vrijdag 4 juli. In Schotland wordt er gewacht tot maandag, om het weekend te overbruggen. Voor Wales is er geen vaste datum.
Naar verwachting zal een derde van de volwassenen een pub bezoeken in de eerste week nadat die heropenen. Een erg sobere quarantaine was het echter niet: de alcoholslijterijen draaiden overuren tijdens de crisis.