Key takeaways
- Het VK staat voor een beslissing over zijn auteursrechtwetten waarbij veiligheid en innovatie in evenwicht moeten zijn.
- Een denktank stelt een flexibele aanpak voor die AI-bedrijven toestaat modellen te trainen op auteursrechtelijk beschermd materiaal, tenzij de makers zich afmelden.
- De behoefte aan evenwicht tussen creativiteit en innovatie wordt benadrukt, met een toekomstig systeem dat evolueert met de technologische vooruitgang.
Een denktank opgericht door voormalig premier Tony Blair, Tony Blair Institute, stelt dat een strenge handhaving van het auteursrecht de nationale veiligheidsbelangen van het land zou kunnen schaden en de relatie met de VS onder druk zou kunnen zetten. Dat meldt Britse krant The Guardian.
De denktank stelt een flexibelere aanpak voor, waarbij AI-bedrijven hun modellen mogen trainen op auteursrechtelijk beschermd materiaal, tenzij de makers zich hier expliciet tegen verzetten. Dit standpunt staat in contrast met strengere regels die in andere regio’s zoals de EU worden overwogen. Het benadrukt de behoefte aan evenwicht en pleit voor een systeem dat zowel creativiteit als innovatie waardeert.
- De denktank waarschuwt dat al te beperkende auteursrechtwetten de ontwikkeling van AI uit het VK zouden verdringen en de vooruitgang van het zich snel ontwikkelende gebied van AI zouden belemmeren.
Kritiek
Critici van het voorstel van de denktank beweren echter dat het de belangen van Silicon Valley boven die van Britse creatieven stelt. Ze zijn bezorgd dat de denktank door het aannemen van aanzienlijke donaties van de Amerikaanse techmiljardair Larry Ellison bevooroordeeld is. Een jaar geleden ontving de denktank namelijk 200 miljoen Britse pond van voorgenoemde techmiljardair.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!