Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 30 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Brits rapport vraagt verbod op privéjets met fossiele brandstoffen

Logo Business AM
Economie

04/11/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

epa04742936 An aircraft of the new Pilatus PC-24 Super Versatile type takes off for its maiden flight from the airfield in Buochs, Switzerland, 11 May 2015. The 'PC-24 Super Versatile' is the first business jet by the Swiss Pilatus Aircraft Ltd. The twin engine (Williams FJ44-4A engines) jet is designed for up to 6 passengers plus two pilots. EPA/URS FLUEELER

Vanaf midden volgend decennium moet Groot-Brittannië het gebruik van privéjets verbieden. Een dergelijke ingreep kan een bijzonder positief effect hebben op het leefmilieu. De beslissing zal bovendien de ontwikkeling van elektrische vliegtuigen aanmoedigen. Dat zegt een rapport van de denktank Common Wealth.

Het rapport wijst erop dat privéjets twee jaar geleden 128.000 vluchten uitvoerden tussen luchthavens in Groot-Brittannië en de rest van de Europese Unie. Dat vertegenwoordigde 6 procent van het totale Britse luchtverkeer. Daarnaast waren er nog eens 14.000 vluchten tussen Groot-Brittannië en bestemmingen buiten Europa.

Tienvoud

‘Deze activiteiten veroorzaken jaarlijks de productie ongeveer een miljoen ton koolstofdioxide,’ zegt Common Wealth. ‘Dat staat gelijk met de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 450.000 gemiddelde personenwagens. Een privéjet genereert tussen Londen en New York evenveel emissies als een personenwagen die vierenhalf jaar onafgebroken rondrijdt.’

Common Wealth betoogt dat een passagier van een privéjet in Europa zeven keer meer emissies produceert dan een reiziger op een reguliere vlucht. In vergelijking met economy class is er zelfs sprake van een tienvoud. Indien de reiziger voor een hogesnelheidstrein zou kiezen, zou hij ongeveer honderdvijftig keer minder koolstofdioxide genereren.

Volgens ramingen vliegen trouwens ongeveer 40 procent van alle privéjets zonder passagiers. ‘Het gaat louter om verplaatsingen om eigenaars en klanten op een andere locatie een gemakkelijke en comfortabele toegang tot de luchtvaart te garanderen,’ zeggen de onderzoekers. ‘Maar ook wanneer de vliegtuigen toch passagiers meenemen, bevinden zich gemiddeld amper vijf reizigers aan boord.’

Elektrisch

Elektrische aandrijving is volgens Common Wealth een ideale technologie om de uitstoot van de privéjets aan te pakken. Vier op vijf verplaatsingen binnen Europa hebben betrekking op afstanden die ook kunnen worden overbrugd met kleine elektrische vliegtuigen die momenteel in commerciële ontwikkeling zijn.

Deze toestellen zouden midden volgend decennium op de markt zouden komen. De huidige evolutie gaat volgens critici echter niet snel genoeg.

Indien de ontwikkeling van elektrische vliegtuigen volgens het huidige tempo verder gaat, zou volgens hen tegen het midden van deze eeuw amper 15 procent van de emissies van de Britse luchtvaart kunnen worden vermeden.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton