Iain Duncan Smith, een Brits parlementslid en de voormalige leider van de Conservatieve Partij, is van mening dat China dubieuze methoden gebruikt om ervoor te zorgen dat het een wereldleider wordt op het gebied van halfgeleidertechnologie.
Brits parlementslid: “China koopt chipbedrijven om dominante speler te worden in de markt van halfgeleiders”
Waarom is dit belangrijk?
Tot op vandaag is er een wereldwijd tekort aan halfgeleiders (chips). Daardoor is de prijs van allerhand elektronische toestellen fors gestegen, zoals grafische kaarten voor pc's. Het tekort is zodanig erg dat sommige autoproducenten momenteel minder wagens kunnen produceren.Door de coronacrisis hebben heel wat fabrieken, inclusief producenten van halfgeleiders, de deuren tijdelijk moeten sluiten. Tegelijk was er enorme toename van de vraag naar chips doordat almaar meer mensen thuiswerkten. Dat heeft ertoe geleid dat er tot op vandaag een tekort aan halfgeleiders is.
“China is druk bezig met technologie te stelen”
Volgens Duncan Smith wil China net op die markt een dominante rol gaan spelen. Dat zei hij donderdag in het Britse parlement. De industrie wordt momenteel geleid door Taiwan, Zuid-Korea en de VS, waar respectievelijk de chipfabrikanten TSMC, Samsung en Intel gevestigd zijn.
“China is druk bezig met het stelen van technologie, het bemachtigen van andermans intellectuele eigendomsrechten en het opkopen van bedrijven”, zei Duncan Smith in het parlement. De Amerikaanse nieuwssite CNBC heeft China om een reactie gevraagd, maar kreeg geen antwoord.
Uit een eerdere analyse van CNBC bleek al dat heel wat Europese chipbedrijven, zoals het Nederlandse Ampleon, de afgelopen jaren zijn opgekocht door Chinese staatsbedrijven. Eerder deze maand liet Nexperia, een Nederlands chipbedrijf dat eigendom is van China’s Wingtech, weten dat het plannen heeft om Newport Wafer Fab, de grootste chipproducent van het Verenigd Koninkrijk, over te nemen.
Beoordeling deal met Nexperia
De Britse regering zei aanvankelijk dat zij niet van plan is in te grijpen in de overname van Newport Wafer Fab, maar afgelopen woensdag zei premier Boris Johnson dat de deal zal worden beoordeeld door de nationale veiligheidsadviseur Stephen Lovegrove. “Wij moeten beoordelen of de spullen die zij maken werkelijk intellectuele eigendomswaarde hebben en van belang zijn voor China”, zei de premier toen.
Hoewel er een onderzoek zal worden uitgevoerd, herhaalde de Britse minister van Handel Amanda Solloway donderdag dat de regering in dit stadium niet van plan is in te grijpen, aangezien het momenteel niet “om een nationaal veiligheidsrisico gaat.”
Duncan Smith zei dat hij denkt dat de regering in een “onmogelijke puinhoop” zit met betrekking tot de deal. “Ik vraag me af of ze tijdens het uitblijven van een beslissing hebben gekeken naar wat China van halfgeleiders vindt. China is de grootste exporteur ter wereld en is druk bezig met het opkopen van halfgeleidertechnologie overal waar het die kan vinden”, klonk het.
(bzg)
Lees ook: