De Britse oliegigant British Petroleum (BP) heeft tijdens het tweede kwartaal van 2022 zo’n 8,2 miljard dollar winst geboekt. Dat is drie keer zoveel als tijdens dezelfde periode vorig jaar.
Tijdens het tweede kwartaal van 2021 boekte BP een winst van 2,8 miljard dollar. De winsten stegen ook fors tegenover het eerste kwartaal van 2022, toen het zo’n 6,2 miljard dollar winst kon optekenen.
De woekerwinsten komen voornamelijk door de gestegen olieprijzen, die voornamelijk worden veroorzaakt door de Russische invasie van zijn buurland Oekraïne. De prijs van een vat Brentolie, de referentieprijs voor olie in onze streek, schommelt sinds het begin van de oorlog meestal tussen de 100 en 120 dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar was dat nog rond de 70 dollar.
BP vergezelt nu de vier andere grootste oliebedrijven, namelijk Chevron, Exxon Mobil, TotalEnergies en Shell, die allemaal een bijzonder winstgevend kwartaal achter de rug hebben. In totaal zouden de vijf bedrijven samen maar liefst 60 miljard rijker zijn geworden van april tot juni.
Eigen aandelen kopen
Net zoals die andere bedrijven, zal BP een deel van de winsten gebruiken om een deel van zijn eigen aandelen terug te kopen. Dat zal een aantal voordelen opleveren: door meer aandelen op te kopen, stijgen de dividenden per aandeel, omdat er minder in omloop zijn. Daardoor moet de winst over minder aandeelhouders worden verdeeld. Meestal stijgt de waarde van de aandelen nadat een bedrijf een dergelijke aankoop voltooit.
BP zal zo’n 3,5 miljard gebruiken om aandelen op te kopen. Vorig kwartaal spendeerde het zelfs nog meer, namelijk 3,9 miljard. In totaal wil het bedrijf dit jaar 60 procent van de “overtollige geldstroom” daarvoor gebruiken. De vijf energiereuzen hebben tijdens de eerste helft van het jaar in totaal zo’n 25 miljard dollar uitgegeven om aandelen op te kopen.
Britse regering wil meer belastingen
Dat energiebedrijven als BP zichzelf verrijken, terwijl Europa kreunt onder een tekort aan olie en gas, is niet naar de zinnen van overheden. De Britse overheid kondigde in mei aan een belasting ze gaan invoeren op overtollige winsten uit olie en gas. Het geld dat daaruit gewonnen wordt, naar schattingen zo’n 5 miljard Britse pond (5,9 miljard euro), zal gebruikt worden om de druk van de stijgende kosten op huishoudens te verlichten. Zowel BP als Shell zijn Britse bedrijven.
Bronnen die werkzaam zijn bij de Britse oliebedrijven, wijzen erop dat zowel BP als Shell een paar jaar geleden miljarden verloren en dat niemand toen hun verliezen wilde subsidiëren. Dat meldt de BBC.
(jvdh)