Brisbane organiseert Olympische Spelen van 2032

De algemene vergadering van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), bijeen in Tokio, heeft zoals verwacht het Australische Brisbane officieel aangeduid als gaststad voor de Olympische Zomerspelen in 2032.

Brisbane werd al aanbevolen door de toewijzingscommissie en won de stemming ruim. Het gaat om een nieuwe selectieprocedure, die een publicitair opbod tussen kandidaat-gaststeden moet vermijden. Jakarta, Doha, Istanbul, Boedapest, New Delhi, Sint-Petersburg en Chengdu waren ook geïnteresseerd.

Brisbane, uitgeroepen tot een van de meest leefbare steden ter wereld, is al de derde Australische stad die de Spelen mag organiseren, na Sydney in 2000 en Melbourne in 1956. Sidney en Melbourne zijn met elk ruim 5 miljoen inwoners zowat dubbel zo groot als Brisbane (2,5 miljoen inwoners), dat het bij een eerdere kandidatuur in 1992 moest afleggen tegen Barcelona.

Besmette atleten terug naar huis

In 2024 is Parijs de gaststad, in 2028 Los Angeles. De verkiezing van Brisbane komt er op twee dagen dagen van de start van de Spelen in Tokio, die zwaar onder de coronacrisis gebukt gaan.

Niet alleen is een meerderheid van de lokale bevolking tegen het laten doorgaan van het mega-evenement, verscheidene atleten testen in Tokio positief op het coronavirus en moeten forfait geven nog voor hun competitie goed en wel begonnen is. Het gaat onder meer om de Nederlandse skateboardster Candy Jacobs en de Chileense taekwondoka Fernanda Aguirre.

Lees ook: Hoofd organisatiecomite Olympische Spelen: “Last-minute afgelasting niet uitgesloten”

Meer
Lees meer...
Markten