Key takeaways
- De BRICS-landen willen af van de dominantie van de Amerikaanse dollar. Vladimir Poetin presenteerde op de recente BRICS-top in Kazan zelfs een eigen bankbiljet.
- Alternatieve valuta en digitale betalingssystemen worden ontwikkeld om de afhankelijkheid van SWIFT en de Amerikaanse dollar te verminderen.
- Centrale banken zoals het IMF en de BIS onderzoeken ook de creatie van digitale munteenheden als potentiële vervangers voor traditionele reservevaluta.
De opkomst van alternatieve valuta
De BRICS-landen hebben aangedrongen op een verschuiving weg van de dominantie van de Amerikaanse dollar in de wereldwijde financiën. Sommige economen anticiperen hier al lang op, omdat ze geloven dat het huidige systeem onhoudbaar is.
Decennialang was de Amerikaanse dollar ’s werelds belangrijkste reservemunt, die werd bekrachtigd na de Overeenkomst van Bretton Woods in 1944. Deze status gaf de Federal Reserve aanzienlijke macht, waardoor ze het monetaire beleid kon beheren met minder directe inflatiedruk door de wereldwijde vraag naar dollars.
Uitdagingen en alternatieven
De afhankelijkheid van één valuta brengt echter kwetsbaarheden met zich mee. Een verlies van de status van reservevaluta voor de dollar kan een massale instroom van kapitaal in de Amerikaanse economie veroorzaken, wat kan leiden tot hyperinflatie.
Dit potentiële risico onderkennend, hebben leiders als Vladimir Poetin zich uitgesproken over het onderzoeken van alternatieven. Tijdens de recente BRICS-top in Kazan, Rusland, presenteerde Poetin zelfs een symbolisch “BRICS-bankbiljet”, een hint naar de toenemende ernst van hun streven.
Ontwikkelingen en samenwerkingen
Centraal in deze verschuiving staat de ontwikkeling van een alternatief voor het SWIFT-betalingssysteem, dat momenteel wordt gecontroleerd door de VS en Europa. SWIFT faciliteert internationale financiële transacties en de controle ervan is gebruikt als instrument in geopolitieke conflicten, zoals toen Rusland werd uitgesloten van het systeem na zijn invasie in Oekraïne.
Westerse analisten voorspelden ernstige economische gevolgen voor Rusland, maar de banden van het land met BRICS-landen als China en India werden versterkt, wat leidde tot meer handel en nauwere militaire samenwerking.
De toekomst van digitale valuta
De BRICS-landen zijn niet de enigen die alternatieven onderzoeken. Zowel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) zijn bezig met de ontwikkeling van digitale valuta als mogelijke vervanging voor het dollar-centrische systeem. De BIS is via haar “Project mBridge” al CBDC’s aan het testen in verschillende landen, met als doel om binnen de komende twee jaar een cashloze wereldeconomie tot stand te brengen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!