Veel banken in ons land hebben de voorbije maanden de rentes op de spaar- en termijnrekeningen opgetrokken. Ook in het buitenland brengt sparen meer op dan een jaar geleden. Liggen de spaaropbrengsten in België hoger of lager dan in het buitenland?
Brengt sparen in België meer of minder op dan in het buitenland?

Waarom is dit belangrijk?
Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) krijgen de banken momenteel een rente van 2,5 procent op de deposito's die ze stallen bij de nationale monetaire instellingen, zoals de NBB in ons land. Tot de zomer van vorig jaar moesten de financiële instellingen nog een strafrente betalen van 0,5 procent. Dankzij de hogere depositorente kunnen ze hun klanten een hogere spaarvergoeding geven.De details: Uit cijfers van de ECB blijkt dat de gemiddelde brutorente voor Belgische deposito’s met een vaste looptijd tot één jaar in december (2022) uitkwam op 1,74 procent.
- Ons land doet het daarmee beter dan het gemiddelde in de eurozone. Dat bedroeg eind vorig jaar 1,34 procent.
- Toch doen een handjevol landen het beter dan België. Frankrijk is de koploper met een gemiddelde rente van 2,13 procent voor spaardeposito’s die tot één jaar worden vastgeklikt, gevolgd door Italië (2 procent), Finland (1,81 procent) en Slowakije (1,77 procent). Ons land bevindt zich dus net in de top 5.
- Bij onze buren Nederland, Luxemburg en Duitsland moesten de spaarders in december tevreden zijn met een rente van respectievelijk 1,66, 1,55 en 1,53 procent.
Minstens twee jaar
En langere looptijden? Wanneer we naar de langere looptijden (meer dan twee jaar) kijken, doet ons land het nipt beter dan het Europese gemiddelde.
- Deposito’s met een vaste looptijd van minstens twee jaar brachten in december 1,94 procent bruto op, tegenover het Europese gemiddelde van 1,91 procent.
- De hoogste rente vinden we in Estland, waar de gemiddelde rente eind vorig jaar uitkwam op 3,04 procent.
- Luxemburg, Litouwen, Frankrijk en Italië vervolledigen de top 5. In die vier landen ontvingen de spaarders voor de langlopende deposito’s een rente van gemiddeld 2,65, 2,63, 2,5 en 2,34 procent.
- De langetermijnspaarders in onze buurlanden Duitsland en Nederland kregen in december een rente van gemiddeld 1,52 en 1,57 procent.
Vergelijken blijft belangrijk
Zoom in: De spaarvergoedingen kunnen enorm variëren van bank tot bank.
- Santander Consumer Bank trekt begin volgende maand bijvoorbeeld de rente op Vision Max – het meest lucratieve bancaire spaarboekje in ons land – verder op van 1,6 naar 1,8 procent. Die vergoeding geldt enkel voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart. In alle andere gevallen zal de rente vanaf 1 maart 1,05 procent bedragen, tegenover 0,85 procent vandaag.
- Intussen brengen meer dan twintig Belgische spaarboekjes minstens 1 procent op, maar bij het leeuwendeel van de spaarrekeningen ligt de rente nog onder die symbolische grens, leert de vergelijking van Spaargids.be.
Termijnrekeningen: Ook de opbrengsten van de termijnrekeningen kunnen fors variëren.
- We nemen de termijnrekeningen met een looptijd van tien jaar als voorbeeld. Izola Bank heeft in die categorie de beste termijnrekening. Die gaat gepaard met een rente van 1,925 procent netto (per jaar). Bij meer dan de helft van de andere rekeningen met zo’n lange looptijd moet je tevreden zijn met een rente die lager is dan 0,5 procent netto.
- Opvallend: de opbrengsten van de langlopende termijnrekening van Izola Bank brengt net iets minder op dan de termijnrekening van Deutsche Bank met een looptijd van één jaar (1,935 procent). De spaarformule van die bank is weliswaar enkel beschikbaar voor wie minstens 100.000 euro spaart. Bij Izola Bank kan je al een termijnrekening openen vanaf 500 euro.
(as)