Braziliaans president Luiz Inacio Lula da Silva – of kortweg Lula – voerde afgelopen week in China belangrijke gesprekken met zijn collega Xi Jinping. De Braziliaan hoopt de betrekkingen tussen de twee landen weer op te bouwen die onder zijn voorganger Bolsonaro waren beschadigd.
De Braziliaanse president vertrok afgelopen week met goede moed naar Beijing. “We gaan onze relatie met China consolideren. Ik ga Xi uitnodigen om naar Brazilië te komen voor een bilaterale ontmoeting, om hem ons land te laten zien en hem projecten te tonen die interessant zijn voor Chinese investeringen”, zei Lula eerder deze week voordat hij naar China vertrok.
Op vrijdag had de Braziliaan in Beijing een belangrijke ontmoeting met de Chinese president, om er te spreken over handel, investeringen, klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne. Er zouden tijdens de ontmoeting zo’n twintig overeenkomsten zijn getekend, waaronder de verkoop van 20 commerciële jets van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer aan een niet bij naam genoemde Chinese luchtvaartmaatschappij. Ook zullen Brasilia en Beijing beginnen aan de ontwikkeling van een zesde gezamenlijke satelliet, die beelden moet gaan maken van het Amazonewoud.
In Shanghai woonde Lula ook de inauguratie bij van de voormalige Braziliaanse president Dilma Rousseff, als hoofd van de New Development Bank van BRICS, een handelsblok gevormd door de opkomende economieën Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.
Bolsonaro veroorzaakt onrust
Met het bezoek aan China hoopte Lula de banden met Beijing verder aan te halen. Tijdens het presidentschap van Bolsonaro hebben namelijk veel Chinese bedrijven hun investeringen in Brazilië teruggeschroefd. De rechtse president heeft China in het verleden herhaaldelijk afgeschilderd als een roofdier, dat belangrijke sectoren van de Braziliaanse economie wil domineren. Bolsonaro veroorzaakte ook onrust over zaken als de oorsprong van COVID-19 en het omstreden telecombedrijf Huawei.
Belangrijke handelspartners
De belangrijkste handelspartner van Brazilië is China, dat vorig jaar voor ruim 90 miljard dollar aan soja, ruwe olie en ijzererts importeerde. Daarmee is het Aziatische land de grootste importeur van Braziliaanse goederen. Het Latijns-Amerikaanse land kon namelijk optimaal profiteren van handelsoorlog tussen China en de VS, die onder de regering-Trump uitbrak. Beijing stopte als reactie voor een groot deel met de import van Amerikaanse voedingsmiddelen, waar Braziliaanse landbouwexporteurs dankbaar van hebben geprofiteerd.
De Chinees-Braziliaanse zakenwereld zit daarnaast niet stil. Om de bilaterale handel verder te stimuleren openden de twee landen begin april een nieuwe vrachtroute tussen de Chinese metropool Shenzhen en Sao Paulo in Brazilië. Volgens analisten zal de route de handel in Chinese e-commerce flink stimuleren. Elke week zullen twee vliegtuigen van Cainiao Network, de logistieke tak van Alibaba Group, volgeladen met Chinese elektronica richting het Latijns-Amerikaanse land vliegen.
Brasilia ontvangt ook meer Chinese investeringen dan enig ander Latijns-Amerikaans land. In 2017 zou meer dan de helft van de uit China afkomstige investeringen in Zuid-Amerika bestemd zijn voor Brazilië. In 2021 investeerden Chinese bedrijven in totaal 5,9 miljard dollar in het land, tegenover 1,9 miljard in 2020.
(nd)