Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Brazilië heeft al 20 miljard dollar staatsactiva geprivatiseerd

Logo Business AM
Economie

19/08/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Sinds de rechts-populistische politicus Jair Bolsonaro in Brazilië begin dit jaar als president werd geïnstalleerd, heeft de regering van het land al voor 20 miljard dollar activa en investeringen geprivatiseerd. Dat heeft Salim Mattar, Braziliaans minister voor privatisering en desinvesteringen, gemeld. Volgens Mattar verloopt het privatiseringsplan van de Braziliaanse overheid volgens plan.

“De regering heeft al belangrijke inspanningen geleverd om de Braziliaanse economie opnieuw op het goede spoor te zetten,” benadrukte Mattar. “We willen een open maatschappij creëren en Brazilië een grotere welvaart bezorgen.”

Petrobras

“De privatisering moet de omvang van de overheid afslanken,” betoogde de minister. “Bovendien moeten de maatregelen ook de schuldenlast van de Braziliaanse staat afbouwen. Brazilië is een rijk land, maar heeft een arme bevolking. In het verleden heeft de Braziliaanse staat zijn onderdanen gebruikt. Voortaan zal de overheid echter ten dienste van de burger moeten staan.”

Sinds Jair Bolsonaro in Brazilië aan de macht is gekomen, heeft hij voor 12,3 miljard dollar staatsbelangen in het olieconcern Petrobras van de hand gedaan. De verkochte activa omvatten onder meer een raffinaderij in Texas en een netwerk van tankstations in Paraguay, net zoals een portfolio belangen in gerelateerde activiteiten op het gebied van transport en distributie.

De verkoop van aandelen in een reeks andere bedrijven leverde de Braziliaanse staat 4,9 miljard dollar op. Leasingcontracten voor luchthavens, spoorwegen en havens brachten nog eens een som van 1,9 miljard dollar op.

Bolsonaro won de verkiezingen op basis van een programma dat beloofde de omvang van de staat af te bouwen. “Privatisering kan de staat belangrijke inkomsten bezorgen,” betoogde hij. “Bovendien kan het programma nieuwe arbeidsplaatsen opleveren. Maar het is ook een beleid dat de corruptie kan tegengaan. Alle activiteiten die de privésector kan uitvoeren, moeten uit handen van de staat worden gehaald.”

Onder meer Petrobras is in een net van corruptie verzeild geraakt. Bolsonaro maakte recent tevens bekend het elektriciteitsbedrijf Eletrobras te willen privatiseren. Eletrobras is de grootste elektriciteitsproducent van Latijns-Amerika. Een verkoop zou bijna 5 miljard dollar kunnen opleveren.

Schuld

De openbare schuld vertegenwoordigde in Brazilië vorig jaar 88 procent van het bruto binnenlandse product. In juli gaf het Internationale Monetaire Fonds (IMF) te kennen dat het land doorgedreven structurele hervormingen moest doorvoeren om een potentiële groei te kunnen waarmaken.

Daarbij stelde de instelling een pakket maatregelen voor waarin ook privatisering was opgenomen, naast fiscale hervormingen en de liberalisering van handelswetten.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks