Brazilië blijft hopen op toegang tot Stille Oceaan; Peru voorlopig weinig toegeeflijk

Brazilië ambieert een toegang tot de Stille Oceaan. Dat streven kan gerealiseerd worden door de aanleg van een nieuwe grensoverschrijdende verbinding met buurland Peru. Dat heeft de Braziliaanse president Jari Bolsonaro gezegd tijdens een ontmoeting met zijn Peruviaanse collega Pedro Castillo in de Braziliaanse stad Porto Velho, de hoofdplaats van de deelstaat Acre, die aan Peru grenst.

De verbinding zou worden gerealiseerd door de aanleg van een nieuwe weg tussen de steden Cruzeiro do Sul in Acre en Pucallpa in Peru. Het traject van de route zou echter een uniek natuurgebied doormidden snijden.

Economische integratie

Bolsonaro beklemtoonde dat het project aan beide landen een bijzonder groot potentieel voor economische integratie zou bieden. Tot nu toe heeft Peru echter weinig interesse getoond in de aanleg van de weg.

Het project roept ook heel wat tegenstand op. Onder meer een aantal milieubewegingen hebben al geprotesteerd tegen de Braziliaanse plannen, die een over een afstand van 110 kilometer een weg door het nationaal park Serra do Divisor zouden trekken.

Een aantal magistraten hebben zich eveneens tegen de aanleg verzet. Het Braziliaanse ministerie van Transport heeft echter al een aanbesteding goedgekeurd voor de selectie van een onderneming die de weg zou aanleggen.

“Brazilië heeft behoefte aan een toegang tot de Stille Oceaan”, merkte Bolsonaro eerder al op. “Dit gaat alleen Brazilië en Peru aan. Geen enkel ander land hoeft zich daarin te mengen.”

Bolivia

Tijdens de gesprekken met Castillo werden echter geen verdere concrete plannen over de aanleg van de weg gemaakt. Wel kwamen de twee presidenten overeen om de handel tussen de twee landen te stimuleren. Daarbij zouden onder meer de douane-faciliteiten worden vereenvoudigd.

Bovendien maakten Bolsonaro en Castillo bekend de beveiliging van hun onderlinge grenzen te versterken om de smokkel van wapens en drugs efficiënter te kunnen bestrijden.

Ook Bolivia hoopt trouwens nog steeds over het grondgebied van Peru een toegang tot de Stille Oceaan te krijgen. Daarbij heeft Bolivia al gevraagd voor de creatie van een corridor territorium van Peru te mogen overnemen.

In Peru maakte Oscar Maúrtu, minister van Buitenlandse Zaken, recent tegenover het parlement nog duidelijk dat er niet aan gedacht wordt om grondgebied aan Bolivia af te staan.

Analisten wijzen er echter op dat de positie van de Peruviaanse regering terzake diffuus blijft. President Castillo gaf immers te kennen bereid te zijn over deze materie een volksraadpleging te houden.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.