Braziliaanse Capitoolbestorming: boze Bolsonaro-supporters bestormen verschillende overheidsinstellingen, waaronder Congres

Waar op voorhand voor gevreesd werd, komt nu ook uit. Aanhangers van de Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro, die sinds 1 januari zijn ambt moet afstaan aan Luiz Inácio Lula da Silva, hebben het Nationaal Congres in de hoofdstad Brasilia bestormd.

In het nieuws: Honderden boze Brazilianen breken door de beveiliging van het Nationaal Congres, waar het Parlement en de Senaat zetelen.

  • Volgens het Braziliaanse persagentschap LUSA slaagden wel honderd mensen erin het gebouw binnen te dringen. Een groep slaagde erin de politiebarrières voor het gebouw te doorbreken, en beklommen nadien de helling die naar het dak van het gebouw leidt. Ook sneuvelden enkele ramen van het gebouw, en slaagde boze Brazilianen erin het ook daadwerkelijk binnen te dringen. Beelden van persagentschappen en aanwezige journalisten tonen dat verschillende bestormers al tot in de Senaat zijn doorgedrongen.
  • Op foto’s en videobeelden is te zien dat de meeste bestormers een geel-groen tshirt dragen en de Braziliaanse vlag meedragen. Verschillende politievoertuigen raakten beschadigd, en de ordetroepen zetten traangas in om de menigte te proberen terug te dringen. Ondertussen zou de politie agenten te paard inzetten om de bijeengetroepte menigte uiteen te drijven. Minstens één agent werd door de boze meute belaagd en van zijn paard getrokken.
  • De bestormers eisen een tussenkomst van het leger om de verkozen president Lula af te zetten. Volgens de menigte waren de verkiezingen vervalst, en is Bolsonaro de wettelijke president.
  • Ondertussen zou Ibaneis Rocha, de gouverneur van het Federaal District (het gebied rond de hoofdstad), het ontslag van minister van Veiligheid Anderson Torres hebben bevolen. Hij was eerder minister van Justitie en Openbare Veiligheid onder Jair Bolsonaro.
https://twitter.com/davidrkadler/status/1612152507727499265

Ook nog: Niet enkel het Congres wordt bestormd.

  • Naast het Congres zouden demonstranten ook het Planaltopaleis, de officiële werkresidentie van de zittende president, zijn binnengedrongen. Video’s die op sociale media de ronde doen, tonen dat enkelen daar al in zijn geslaagd. De president zelf bevindt zich op dit moment echter in Sao Paulo.
  • Op andere beelden zijn kwade bestormers te zien in het Hooggerechtshof. Daar zou onder meer de deur van het bureau van Alexandre de Moraes, een rechter aan het Hooggerechtshof, zijn ingetrapt.

De aanleiding: De presidentsverkiezingen op 30 oktober drijft een wig tussen de Bolsonaristen en de overige Brazilianen.

  • Het is in Brazilië al bijzonder onrustig sinds Bolsonaro op 30 oktober de presidentsverkiezingen verloor van Lula. Sinds de verkiezingen kamperen boze Bolsonaro-aanhangers, die niet geloven dat de verkiezingen eerlijk verliepen en die hem zien als de rechtmatige president, voor belangrijke gebouwen in de hoofdstad, waaronder het hoofdkwartier van het Braziliaanse leger.
  • De ex-president zelf liet het niet na zelf te stoken, en beweerde zelf dat de verkiezingen ‘gestolen’ waren. Die bewering werd ondertussen ontkracht door het leger, maar vindt desondanks heel wat aanhangers in het land, en daarbuiten.

Even recapituleren: Een herhaling van de bestorming van het Capitool, bijna exact twee jaar later.

  • Op 6 januari 2021 bestormde een woedende menigte het Amerikaanse Capitool, waar het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zetelden. De aanleiding was vrij gelijklopend met die in Brazilië vandaag: de zittende president Donald Trump beweerde dat de verkiezingen waren vervalst, en weigerde de macht over te dragen aan de Democraat Joe Biden.
  • Duizenden Amerikanen waren het eens met hem, en trokken door de straten van hoofdstad Washington DC. Bij een speech in de buurt van het Witte Huis, herhaalde Trump zijn bewering, en hij riep de menigte op samen met hem naar het Capitool te marcheren, om het Congres en vicepresident Mike Pence aan te manen de verkiezingen ongeldig te laten verklaren.
  • De menigte antwoordde hierop, en bestormde het Capitool. Aanwezige Afgevaardigden en Senatoren moesten geëvacueerd worden en beschutting zoeken, terwijl de meute door deuren en ramen naar binnen tuimelden. In de bestorming, die uiteindelijk door tussenkomst van de Nationale Garde kon worden onderdrukt, overleden vijf mensen, en raakten honderden anderen gewond, waaronder ook 138 politieagenten.
  • De Capitoolbestorming leidde ook tot een tweede impeachment-procedure tegen Donald Trump. Uiteindelijk oordeelden 57 van de 100 senatoren dat hij de bevolking had aangezet tot rellen. Om de president af te zetten is echter een tweederdemeerderheid nodig; Trump werd dus formeel vrijgesproken.

Dit bericht wordt aangevuld.

Meer