Braziliaanse tewerkstelling blijft absolute records vestigen

De Braziliaanse tewerkstelling heeft een nieuw recordniveau bereikt. Dat blijkt uit cijfers van het Braziliaanse statistisch bureau. Tijdens de maand november telde Brazilië een actieve bevolking van 22,4 miljoen eenheden. Dat is een stijging met 3,7 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. De Braziliaanse werkloosheid is nu teruggevallen tot 5,7 procent, tegenover 6,1 procent tijdens de maand november vorig jaar.

In totaal telt Brazilië nu 1,36 miljoen werklozen. Dat is een daling met 20,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daardoor laat de Braziliaanse werkloosheid volgens het persbureau Associated Press voor de vierde maand op rij een absoluut laagterecord optekenen. Er wordt aan toegevoegd dat een aantal sectoren, waaronder de bouwnijverheid en de retailindustrie, inmiddels met een tekort aan werknemers worden geconfronteerd.

De financiële groep Santander heeft een aanwerving van 1.200 extra werknemers in Brazilië moeten uitstellen omdat er niet voldoende kandidaten kwamen opdagen. Sectorgenoot Bradesco heeft de vergoedingen voor zijn managers moeten opdrijven om te vermijden dat de medewerkers door concurrenten zouden worden weggehaald. De Braziliaanse vakbonden stellen dat de groeiende economie ervoor gezorgd heeft dat de Braziliaanse lonen in nagenoeg alle sectoren sneller stijgen dan de inflatie. Brazilië verwacht dit jaar een economische groei van 7,5 procent. (MH)

Meer