Brantano-personeel krijgt maaltijdcheques terugbetaald

De curatoren en vakbonden van de failliete modeketen FNG hebben een akkoord gesloten met Sodexo, de uitgever van maaltijdcheques. Alle werknemers krijgen hun geld terug. Dat meldt Sven De Scheemaeker van de christelijke vakbond ACV Puls.

Een week geleden trok Sodexo alle maaltijdcheques van de Brantano-medewerkers terug omdat de schoenenketen zijn rekening niet had betaald. Het personeel was daar niet van gediend. ‘Ze voelen zich bestolen’, zei De Scheemaeker daar toen over. Ketens die samenwerkten met Edenred, zoals Fred & Ginger, hadden geen problemen.

De afgelopen week voerden de vakbonden en curatoren volop onderhandelingen met Sodexo en ze konden vrijdag een akkoord bereiken. De bedragen worden integraal terugbetaald. Om hoeveel geld het precies gaat, is niet bekend.

De Scheemaeker is tevreden dat er een oplossing is gevonden en bedankt de curatoren voor hun creativiteit om een oplossing te vinden.

Overnamestrijd

Ondertussen woedt de overnamestrijd voor FNG-onderdelen hevig voort. Voor Brantano zijn de kandidaten Ziengs Retail, het moederbedrijf van de schoenenwinkel Scapino, en het Duitse Deichmann, dat de kledingketen Van Haren uitbaat. Die laatste heeft al 16 winkels in Vlaanderen, maar zou er met Brantano plots een klap winkels bij krijgen in heel België. Van de twee kandidaten heeft Deichmann de diepste zakken, iets wat in deze onzekere coronatijden van pas kan komen.

Ziengs heeft dan weer het voordeel dat het Brantano al iets beter kent. Het redde in 2015 Scapino uit het faillissement van moedergroep Macintosh, dezelfde groep waar Brantano op dat moment deel van uitmaakte. Brantano ging naar FNG. De CEO die Ziengs naar voren schuift, is ook een oude bekende voor Brantano. Stefaan van Weyenbergh was 28 jaar CEO van Brantano tot het bedrijf in handen kwam van FNG en kent het bedrijf en heel wat personeelsleden dus nog goed.

CKS

Ziengs wil ook het merk Brantano behouden, wat niet zeker is bij Deichmann. ‘Het is niet onze bedoeling om de winkels om te bouwen tot Scapino’s’, zei Ziengs-CEO Henk Ziengs eerder deze week aan Business AM.

Ook voor de kledingwinkels van CKS zijn er potentiële kopers. Zo heeft onder andere de kledingketen JBC zich aangemeld om het bedrijf over te nemen. Dat is bevestigd aan onze redactie. Begin volgende week zou er witte rook moeten zijn over al zeker Brantano.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20