Braakliggend terrein in Brussel aanzet voor nieuw oorlogje tussen PS en Ecolo

  • Het wringt al langer aan de linkerkant in de hoofdstad: wie is nu echt de leider? Ecolo sprong bij de laatste verkiezingen tot in de nek van de PS, en hoewel die laatsten opnieuw de minister-president Rudi Vervoort (PS) leverden, zijn de groenen duidelijk niet van plan zich bij de status quo neer te leggen.
  • Die groene assertiviteit in de hoofdstad is zichtbaar in tal van dossiers, onder meer over mobiliteit, en recent nog in heel de discussie rond de hoofddoeken bij de MIVB. Wie telkens in de strijd voorop loopt, is Ecolo covoorzitter Rajae Maouane, de jonge Brusselse die samen met Jean-Marc Nollet de partij leidt.
  • Het was Maouane die het standpunt over de hoofddoek bij de Franstalige groenen fors heeft aangescherpt. Van een eerder niet-confessionele, laïcistische partij, is de koers plots opgeschoven naar het fel verdedigen van het recht van vrouwen om een hoofddoek te dragen.
  • Dat bracht de PS intern danig in moeilijkheden, ook daar zijn verschillende scholen als het over een dergelijk onderwerp gaat. Kwatongen beweerden dat het Maouane net daarom was te doen: verdeeldheid zaaien bij de grote concurrent.
  • Nu komt de jonge voorzitster van Ecolo opnieuw met de PS in botsing. Maouane pleit ervoor om een groot braakliggend terrein in Schaarbeek, bij Josaphat, omwille van de ‘biodiversiteit open te laten liggen. Maar daarmee oogst ze afkeer bij de coalitiepartners.
  • ‘Dat doet me echt ontploffen. Alsof wij in Brussel geen ongelofelijke nood hebben aan bebouwbaar terrein om de woningnood aan te pakken’, gaat het Brussels parlementslid Isabelle Emmery (PS) vandaag in La Libre in de aanval. ‘Een stuk braakliggende grond heilig verklaren voor diegenen die tijd hebben om er aan collectief tuinieren te doen of nieuwe bijensoorten te gaan ontdekken, ik weet niet of dat een lijn is die iedereen bij Ecolo deelt, zo haalt ze uit.
  • Ook de voorganger van Maouane, Zakia Khattabi, kwam in Brussel geregeld met coalitiepartners in botsing. Maar als minister lijkt Khattabi veel minder omstreden, in de Vivaldi-coalitie is over haar tot nu toe maar weinig te horen. Alleen lijkt Maouane haar rol – als groene pitbull, die niet achteruit gaat – helemaal te hebben overgenomen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20