Bpost opent e-commercemagazijn waar 50 robots pakjes van webwinkels inpakken

In Nederland was Active Ants al eerder operationeel, deze zomer opende bpost ook in Willebroek een Active Ants-e-commercemagazijn. Daarmee wil het postbedrijf Belgische bedrijven helpen met hun onlineverkoop. In het magazijn werken er hoofdzakelijk robots.

Er zijn nog wel mensen aan het werk in het moderne magazijn in Willebroek, maar het zijn er niet veel en zeker het zware werk wordt door robots gedaan: opslagrobots en draagrobots.  “Mensen en robots werken heel efficiënt samen” stelt de nieuw bpost-CEO Drik Tirez. “Bpost wil de meest duurzame logistieke speler van Europa worden”, zo klonk Tirez ambitieus woensdagvoormiddag tijdens de persvoorstelling.

In een interview met Belga legt hij verder uit hoe concreet dat is: “Het magazijn is volledig uitgerust met zonnepanelen, de robots laden zichzelf op en verbruiken heel weinig, de verpakking bestaat uit gerecycleerd materiaal, er wordt geen plastic gebruikt en er zit geen lucht in de doos.” 

Managing director bij Active Ants, Jeroen Dekker, vindt dat dit systeem een antwoord biedt op de twee grootste uitdagingen in de e-commerce. “Ten eerste is er een tekort aan mensen tijdens piekperiodes. Elk jaar moesten er met eindejaar mensen worden ingevlogen. De andere grote uitdaging is de impact op het milieu. We bieden op beiden een passend antwoord.” Bpost wil de e-commerce logistieke activiteiten in België uitbreiden. “We zijn een voorloper”, weet Tirez. “We zijn de eerste postoperator die al drie jaar geleden uitdrukkelijk voor e-commerce logistiek heeft gekozen en die leidinggevende positie willen we zeker verder doen uitgroeien en daarin willen we investeren.”

Minister van Post Petra De Sutter (Groen) zegt “fier” te zijn met de opening van de eerste Belgische vestiging van Active Ants. “De boomende e-commerce mag geen verhaal worden van enkele grote spelers. Daarom is de ondersteuning van lokale handelaars via innovatie en op een duurzame manier een belangrijke doelstelling in de bloeiende pakketssector. Via het gebruik van robotjes met Artificiële Intelligentie en met oog voor duurzaamheid, biedt Active Ants een complete service aan detailhandelaren, zodat zij zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten”, aldus de minister. “Hiervoor heeft het bedrijf een uitgekiend proces uitgewerkt dat gaat van producten stockeren tot het verwerken tot pakjes en deze vervolgens verzenden.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20