Bpost Bank komt in handen van BNP Paribas Fortis

De grootbank BNP Paribas Fortis neemt Bpost Bank over, kondigen beide bedrijven woensdagavond aan. Bpost blijft wel instaan voor de dienstverlening in zijn postkantoren, maar is geen aandeelhouder meer.

De twee bedrijven werken al 25 jaar samen in een joint venture. Bpost had de helft van de aandelen en BNP Paribas Fortis had de andere helft. Nu komt daar verandering in en verhoogt die laatste zijn aandeel naar 100 procent. ‘Onze huidige overeenkomst loopt eind volgend jaar af en moest herzien worden. Daarom namen we deze beslissing’, zegt BNP Paribas-woordvoerster Hilde Junius.

De vraag is waarom de twee hun joint venture dan niet voortzetten. ‘Bpost wil graag de dienstverlening voortzetten in zijn postkantoren, maar een bank leiden is een heel specifieke job’, klinkt het bij Bpost-woordvoerster Veerle Van Mierlo. ‘We laten dat liever over aan een echte bank en hoeven niet per se aandeelhouder te zijn.’

Strategisch plan

De deal zou Bpost tussen 100 en 120 miljoen euro opleveren en tegen het einde van volgend jaar rond moeten zijn. ‘De beslissing is niet financieel ingegeven, maar in ons strategisch plan voor de komende jaren hebben we wel aangegeven dat we onze activiteiten gingen herbekijken. En dit maakt daar deel van uit’, zegt Van Mierlo. Bpost wou in datzelfde plan ook onder meer voeding gaan verkopen in zijn postkantoren, maar daar was de politiek het niet mee eens.

Volgens beide bedrijven verandert er voor de klanten en het personeel niets. Bpost blijft gewoon instaan voor de dienstverlening, BNP Paribas Fortis neemt de bankkant voor zijn rekening. Komt er dan een naamsverandering nu Bpost geen aandeelhouder meer is? ‘Dat is nu niet aan de orde’, klinkt het bij Bpost. BNP Paribas Fortis reageert dat ze ‘niet vooruitlopen op de zaken van een eventuele naamsverandering’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20