Just stop oil? Wereldwijde vraag naar olie zal nog decennialang hoog blijven, zegt BP

Het Britse BP, een van de grootste oliebedrijven op aarde, bracht maandag een rapport uit waarin het de toekomst van de globale energiemarkt probeert te voorspellen. 

Waarom is dit belangrijk?

Nadat Europa zijn economie decennialang met goedkope Russische fossiele brandstoffen kon ondersteunen, was het in 2022 genoodzaakt om andere leveranciers te vinden. De voorbije maanden is het dan ook massaal infrastructuur aan het aanleggen om bijvoorbeeld LNG (vloeibaar aardgas) te ontvangen via schip. Maar daardoor dreigt het volgens critici langer afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen.

De essentie: In het rapport beschrijft BP niet enkel de impact die de oorlog zal hebben, maar schetst het een aantal toekomstscenario’s voor de wereldwijde energiemarkt.

  • Eerst en vooral voorspelt het bedrijf dat de oorlog een langdurig effect zal hebben op de globale economie. De economische groei zal tegen 2035 3 procent trager uitvallen dan vorig jaar werd voorspeld. De hogere energie- en voedselprijzen, veroorzaakt door de invasie van Oekraïne, zijn daarvan de grootste oorzaak.
  • Veel westerse landen zullen door de oorlog minder energie importeren uit Rusland. Dat wordt deels gecompenseerd door de invoer van gas en olie uit andere landen, maar ook de transitie naar groene energie die al op de agenda stond, zou een versnelling hoger kunnen worden geschakeld.
  • “De toegenomen aandacht voor energiezekerheid als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft het potentieel om de energietransitie te versnellen”, zei hoofdeconoom bij BP, Spencer Dale, in het rapport. Volgens Dale zullen landen steeds meer energie op eigen bodem proberen genereren, waarvan een aanzienlijk deel hernieuwbaar zal zijn.

Vraag blijft hoog

Opmerkelijk: In alle drie scenario’s die BP uitlijnt, zal de wereldwijde vraag naar olie dan ook dalen na 2030. 

  • Toch zal het zwarte goud nog lang een zeer belangrijke rol spelen in de energiemix. In 2035 zal de wereld nog altijd zo’n 70 tot 80 miljoen vaten olie opsouperen, vergeleken met zo’n 100 miljoen vandaag.
  • Olie wordt niet alleen gebruikt om voertuigen aan te drijven. Ook bij de productie van petrochemische producten zoals plastic en industriële chemicaliën is het zwarte goud nodig, alsook om beton, staal en nog veel meer te maken. Slechts een kwart van alle olie die wereldwijd wordt gebruikt, dient om gemotoriseerde voertuigen aan te drijven. 
  • Om die reden denken ook andere organisaties, zoals het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat de vraag naar olie niet heel snel gaat dalen. Zelfs in 2050, wanneer de wereldwijde uitstoot netto nul moet worden, zullen nog altijd zo’n 26 miljoen vaten per jaar nodig zijn. 
  • Toch opvallend: hoewel BP niet denkt dat de vraag naar olie meteen zal verdwijnen, wil het bedrijf tegen 2050 klimaatneutraal worden. Daarvoor zet het steeds meer in op alternatieve energiebronnen, zoals zonne- en windenergie.
Meer