De Britse oliereus BP kondigde in februari aan zijn oorspronkelijke klimaatdoelstellingen, een verlaging van de uitstoot met 35 tot 40 procent tegen het einde van het decennium, te zullen terugschroeven naar 20 tot 30 procent. Dat heeft voor ophef gezorgd bij sommige aandeelhouders.
Oliegigant BP krijgt het aan de stok met boze aandeelhouders, nadat het bedrijf klimaatambities terugschaalde

Waarom is dit belangrijk?
De grootste olieproducenten op aarde hebben de voorbije jaren beloofd hun vervuilende activiteiten af te bouwen en de transitie naar hernieuwbare energiebronnen te versnellen. Maar door de oorlog in Oekraïne en de resulterende hogere energieprijzen, moet hernieuwbaarheid steeds meer plaats ruimen voor betaalbaarheid. Oliebedrijven als BP, Shell en Exxon zijn daardoor weer meer aan het investeren in de productie van olie en gas.In het nieuws: Hommeles bij sommige aandeelhouders, omdat zij niet de kans kregen om op de beslissing van BP te stemmen. Vandaag komen zij bijeen voor de jaarlijkse algemene vergadering van het bedrijf, waar de spanningen hoog dreigen op te lopen.
- Een aantal Britse pensioenfondsen die in BP aandelen hebben, zullen tijdens de vergadering hun ongenoegen uiten over de teruggeschroefde klimaatdoelstellingen. Zij zullen een resolutie steunen van Follow This, een activistische beleggersgroep die ook aandelen bezit.
- Follow This vraagt aan BP om meer te doen om zijn uitstoot te verminderen. De activist vraagt onder andere om zogenaamde ‘Scope 3 emissions’ – de broeikasgassen die worden gegenereerd door de eindgebruiker van olie- en gasproducten – tegen te gaan.
- Vijf grote pensioenfondsen zijn ook van plan om te stemmen tegen de herbenoeming van Helge Lund, voorzitter van de raad van bestuur bij BP.
“Onduidelijk”, “simplistisch” en “ontwrichtend”
De reactie: BP heeft al laten weten zich te verzetten tegen de resolutie van Follow This. Het concern noemde die “onduidelijk”, “simplistisch” en “ontwrichtend”.
- Een aantal aandeelhouders volgt het bedrijf daarin. Vorige week kantte het Noorse overheidspensioenfonds, een van de grootste investeerders in de wereld, zich tegen de resolutie. Ook de adviesbureaus ISS en Glass Lewis raden aandeelhouders aan zich ertegen te verzetten.
- Ook zeer opvallend: nadat BP in februari aankondigde de klimaatteugels iets of wat te lossen, schoot de aandelenkoers van het bedrijf met meer dan 10 procent omhoog. Dit toont aan dat de meeste beleggers niet happig zijn op een drastische reductie van de olie- en gasproductie.
- Ook bij andere olie- en gasbedrijven groeit het verzet tegen een zeer snelle transitie naar hernieuwbare energie. Darren Woods, CEO van het Amerikaanse Exxon, verdedigde in maart al de beslissing van zijn bedrijf om te blijven investeren in olie en gas. Sinds de oorlog in Oekraïne begon, is volgens Woods duidelijk geworden dat fossiele brandstoffen nodig zijn om de economie draaiende te houden. Door de olie- en gasindustrie af te straffen, zou de Europese Unie in de problemen kunnen komen, zei Woods toen.
(mah)