De Franse energiegigant Engie is exclusieve gesprekken gestart met de Franse bouw-, telecom- en mediagroep Bouygues over de volledige overname van haar dienstendochter Equans. Dat meldt Engie in een persbericht. Equans is ook in België actief en telt hier ongeveer 10.000 werknemers. Volgens Paul Corbeel van de christelijke vakbond ACV-CSC Metea heerst er onder het Belgische personeel en bij de vakbonden “onzekerheid omtrent de afloop van de overname”.
Het Franse Engie is al langer bezig met de afsplitsing en verkooop van Equans, de dochter die de dienstenactiviteiten van het energieconcern groepeert.
Duurzamere toekomst
Het gaat onder meer om gebouwenbeheer en technische installaties. Equans is een reus, met wereldwijd 74.000 werknemers. In België is het ook een belangrijke speler. Het dienstenbedrijf, bekender onder de oude namen zoals Fabricom en Cofely, is bij ons goed voor 10.000 werknemers en bijna 2 miljard euro omzet. Engie heeft nu bekendgemaakt dat het exclusieve gesprekken start met het conglomeraat Bouygues. Die groep heeft 7,1 miljard euro veil voor Equans. Volgens Engie was het bod van Bouygues “het meest overtuigende”. Eerder waren ook het Franse bouwbedrijf Eiffage en de Amerikaanse private-equityspeler Bain Capital betrokken in de overnamerace.
De verkoop moet Engie helpen om de overgang naar groene en duurzame energie-opwekking te versnellen. Voor Bouygues, dat vorig jaar een omzet van bijna 35 miljard euro boekte, moet de aankoop van Equans helpen om de eigen slecht presterende energie- en dienstenafdeling te versterken.
Equans telt in België zo’n 10.000 werknemers. De vakbonden volgen de overname dan ook met argusogen. “Er heerst onder het Belgisch personeel en personeelsafgevaardigden toch wel onzekerheid omtrent de afloop van deze overname”, zegt Paul Corbeel van ACV-CSC Metea.
Volop in transitie
Corbeel wijst erop dat er binnen Equans zelf nog volop verschuivingen en veranderingen aan de gang waren. “Bouygues koopt met andere woorden een onderneming die zelf intern nog volop in transitie is. De vraag die zich hier in de eerste plaats stelt, is of Bouygues het volledig eens is met die nieuwe structuur en of er na de overname opnieuw andere organisatiemodellen worden uitgerold. Dit dient door Bouygues snel uitgeklaard te worden”, klinkt het.
Corbeel vreest ook dat er van een Belgische verankering na de overname geen sprake meer zal zijn. Hij betreurt ook “de totale afwezigheid van de Belgische politiek in dit dossier”. “Het gaat uiteindelijk toch om de tewerkstelling van bijna 10.000 Belgische werknemers én de politieke vraag of Bouygues met een duurzaam industrieel plan de werkzekerheid voor deze Belgen kan garanderen op langere termijn.”