Bouwt Tesla-rivaal Rivian straks auto’s bij Nedcar net over Belgische grens?

VDL Nedcar, de autofabriek in het Nederlandse Born vlakbij de Belgische grens, onderzoekt of een samenwerking mogelijk is met Rivian. Dat is de jonge Amerikaanse autobouwer die vooral bekend is van zijn elektrische pick-ups.

Moedergroep VDL (van de zakenfamilie Van der Leegte) heeft het provinciebestuur van Nederlands Limburg officieel op de hoogte gesteld van de onderhandelingen.

“De komende tijd zullen beide partijen nader uitwerken hoe deze samenwerking eruit gaat zien en of deze kan bijdragen aan de toekomstscenario’s die VDL Groep onderzoekt voor de fabriek. En daarmee aan het behoud van 4.200 banen na het aflopen van het huidige contract met BMW eind 2023”, zo wordt het provinciebestuur in de Nederlandse pers geciteerd.

VDL Nedcar, waar heel wat Belgen aan de slag zijn, is een fabriek die voor meerdere merken auto’s kan bouwen. In recente jaren ging het om het merk MINI, dat tot de BMW-groep behoort. Maar de fabriek moet snel op zoek naar een nieuwe opdrachtgever, omdat BMW besloten heeft om de productie van BMW- en MINI-modellen eind 2023 over te hevelen naar eigen fabrieken.

Amazon

Eerder was Canoo, een andere Amerikaanse bouwer van e-auto’s, in beeld om elektrische SUV’s te laten maken in Born. Die gesprekken sprongen echter af. Met Rivian, dat getipt wordt als belangrijke challenger voor Tesla,

Het is nog geen uitgemaakte zaak dat Nedcar een Europese productiepoot wordt voor Rivian, dat Amazon en Ford als aandeelhouders heeft en onlangs onder grote belangstelling naar de beurs trok. Het Nederlandse familiebedrijf gaat Rivian vooralsnog alleen helpen bij de productie in de VS. In de eerste maanden van 2022 kan er dan duidelijkheid komen of de fabriek een rol gaat spelen in het versnellen van de productie voor de Europese markt.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20